Kuća i hrana

Čuva srce i mozak: 4 jaka razloga da navalite na čokoladu!

Napisao H. H.

Svi znate koliko je ova poslastica ukusna, a da li znate koliko je zapravo zdrava?

Čokolada je jedna od omiljenih i najpopularnijih poslastica, a osim neodoljivog ukusa, pruža i velike zdravstvene prednosti.

Naročito je za zdravlje odlična crna čokolada koja pomaže boljem radu mozga, a može i da spriječi mnoge bolesti.

Bogata je zdravim zasićenim masnim kiselinama, ima manje ugljeno hidrata i šećera, a više vlakana, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma od mliječne.

Takođe, sadrži više flavonoida, hranjivih materija koje se nalaze u biljkama koje jačaju imunitet.

Pozitivno utiče na hormone

Ova poslastica povećava proizvodnjuendorfina, prirodne supstance u tijelu, poznate kao hormon sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada spada u jedne od rijetkih namirnica je izvor anandamida koji utiče na smanjenje bolova.

Takođe, podstiče i oslobađanje prirodnog amfetamina u tijelu -feniletilamina, koji daje energiju. Pozitivno utiče i na nivo serotonina, neurotransmitera koji djeluje kao antidepresiv.

Dobra je za srce

Čokolada obnavlja srčane arterije, te omogućava bolji rad srca. Smanjuje rizik od srčanog udara. Pokazalo se i da konzumiranje čokolade pomaže u smanjenju nivoa ‘lošeg holesterola’ i povećanju nivoa ‘dobrog holesterola’.

Dobra je za mozak

Ako redovno pijete toplu čokoladu poboljšat ćete protok krvi u bitne dijelove mozga, te može pomoći u borbi protiv Alchajmerove bolesti, pokazala je studija na Harvardu.

Pomaže u trudnoći

Trudnice koje su konzumirale čokoladu su manje izložene stresom i njihova djeca se po rođenju više smiju, pokazala je jedna studija u Finskoj, piše “Ženski kutak“.

Komentari

komentara