Kuća i hrana

Zbog jedne greške koju svi pravimo riža postaje otrov: Nikako je ne jedite ovako, možete završiti u bolnici

Napisao H. H.

Naučnici su istraživali i analizirali koji je najbolji način pripreme, odnosno kako izbaciti arsen, ali ne i hranljive sastojke.

Riža je jedna od najkonzumiranijih namirnica na svetu i inače je veoma zdrav jer sadrži mnoštvo hranljivih sastojaka. Međutim, u odnosu na druge namirnice sadrži i veoma visok nivo arsena, a zbog jedne greške u načinu priprema postaje pravi otrov.

Naučne studije utvrdile su da postoji veza između unosa pirinča i smrtnosti od posljedica kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su ljudi počeli sve više da se interusuju kako da spriječe prevelik unos arsena iz pirinča.

Naučnici su istraživali i analizirali koji je najbolji način pripreme, odnosno kako izbaciti arsen, ali ne i hranljive sastojke.

Prema njihovim otkrićima, najbolje što možete da uradite je da u posudu stavite vodu i pirinač u odnosu četiri prema jedan. Najprije sipajte vodu, pa kada proključa, dodajte pirinač i kuhajte ga oko pet minuta.

Jako je važno da nakon toga prospete ovu vodu jer se u njoj nalazi i veliki dio arsena, a zatim sipajte novu vodu, tako da odnos vode i pirinča bude dva prema jedan. Kuhajte ga na tihoj vatri dok ne ispari veći dio vode.

Stručnjaci tvrde da je prosipanje prve vode prilikom kuhanja jako važno jer se na taj način izvlači oko 54 posto arsena iz integralnog, a 73 posto arsena iz bijelog pirinča, prenosi “Mondo“.

Komentari

komentara