Kuća i hrana

ŠEST GREŠAKA KOJE RADITE S PILETINOM: Vjerojatno ste napravili neku od ovih i u svojoj kuhinji

Napisao H. H.

Bilo da se radi o pripremi ”bijelog mesa” ili nekog drugog dijela piletine, vjerojatno ste napravili neku od ovih grešaka i u svojoj kuhinji

Općenito, piletina obiluje dijelovima mesa koji su potpuno krti, dakle nisu prošarani masnim tkivom. Samim time zahtijevaju pažljivu, primjerenu termičku obradu kako bi očuvali sočnost. Isušivanje piletine sprečava se salamurenjem. Odležavanjem mesa u slanoj otopini tkivo dodatno upija vlagu i u konačnici povećava sočnost. Uz propuštanje salamurenja, vjerojatno radite i sljedeće pogreške:

Piletinu prvo pečete na strani bez kože
Položite piletinu s kožom prema dolje, na zagrijano ulje i to sigurno sigurno nekoliko minuta, a zatim okrenite.

Previše ju okrećete
Ako je moguće, okrenite piletinu samo jednom, tako će vam biti hrskava i dobiti lijepu boju.

Zaboravljate limun
Na kraju, kad je piletina pečena, samo naribajte malo limunove korice i prelijte svježe iscjeđenim limunovim sokom. Također, limun se dobro slaže uz kadulju pa možete poslužiti piletinu uz nekoliko listića svježe kadulje.

Ne režete ju uzdužno
Pri rezanju mesa za odreske uvijek trebate paziti da je rez okomit u odnosu na mišićna vlakna. Na taj način nam odrezak u konačnici nije žilav.

Propuštate salamuru
Voda, sol i šećer čine čuda za meso. Slatkoća uravnotežuje slanost i pospješuje apsorpciju tekućine u mišićna vlakna.

Sočna piletina s limunom

Pretjerujete sa začinima
Preveliko kompliciranje sa završnim aromama krije u sebi opasnost pogubnog produžavanja prženja i još veću zamku agresivnog prekrivanja izvornog delikatnog okusa piletine,piše Jutranji

Komentari

komentara