Kuća i hrana

Jogurt kocke: Recept koji morate da prepišete i sačuvate u kućnom kuharu; Nije ga teško spremiti, a nije ni skup

RECEPT

Sastojci za tijesto: 4 žumanca, 190 g putera, 2 kašičice vanil šećera, prstohvat soli, malo limunove korice, 300 g oštrog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prenosi “Stil.kurir.rs“.

Za nadjev: 4 bjelanca, 150 g šećera, 3 čaše jogurta (3×180 ml), 2 čaše pavlake, 5 kašika oštrog brašna, 2 kašičice vanil šećera.

Priprema: Puter pjenasto umutiti sa 100 g šećera, vanil šećerom i solju, pa dodati žumanca jedno po jedno uz neprestano mućenje. Dodati rendanu koricu limuna, brašno i prašak za pecivo, pa lagano sjediniti kašikom. Na kraju umijesiti rukama. Mijesite brzo, kako se tijesto ne bi grijalo rukama.

Napravite oblik valjka, pa podijelite na dva jednaka dijela. Jednu polovinu presjecite na tri jednaka dijela, stavite u plastičnu kesu i odložite u zamrzivač na 30 minuta (razdvojte ih u kesi i položite tako da se ne spajaju). Preostalu polovinu takođe stavite u plastičnu kesu i stavite u frižider na 30 minuta.

Za to vrijeme napravite fil. Umutite bjelanca i postepeno dodajte 150 g šećera.

Treba da se dobije čvrst snijeg. U posebnoj posudi sjedinite jogurt i pavlaku, pa dodajte vanil šećer i brašno. Lijepo izmiješajte da se sve fino sjedini, pa umiješajte bjelanca lagano, kašiku po kašiku.

Papir za pečenje raširite na radnoj površini, pa izvadite tijesto iz frižidera, pospite brašnom i rastanjite oklagijom na pravougaonik veličine pleha u kojem ćete peći kolač (neka ne bude previše plitak). Prebacite ga zajedno sa papirom u pleh i lijepo poravnajte, pa prelijte filom.

Preko fila narendajte tijesto iz zamrzivača. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Isjecite na kocke, složite na tacnu za služenja, pa pospite sa malo šećera u prahu.

Uživajte!

Komentari

komentara