Kuća i hrana

TRI LEĆE ,KOLAČ KOJI JE ZALUDIO REGION

Napisao H. H.

Kolač koji je kod nas poznat pod nazivom tri leće postao je iznimno popularan u zadnje vrijeme. Kombinacija biskvita natopljenog bogatim mliječnim okusom i karamel kreme neobična je, ali jednako i savršena te nimalo ne čudi zašto je ova slastica postala tako omiljena.

Kolač koji je kod nas poznat pod nazivom tri leće postao je iznimno popularan u zadnje vrijeme. Kombinacija biskvita natopljenog bogatim mliječnim okusom i karamel kreme neobična je, ali jednako i savršena te nimalo ne čudi zašto je ova slastica postala tako omiljena.

SHARE TWEET SHARE E-MAIL KOMENTARI
Kad sam prvi puta probala ovaj kolač bio mi je veliko iznenađenje jer ne sliči nitijednoj drugoj slastici i zaista je poseban. Neki kažu kako je kolač tri leće porijeklom iz Latinske Amerike, no raširio se po cijelom svijetu, pa se u mnogim krajevima također smatra domaćim, recimo na Kosovu i Albaniji.

TRI LEĆE S OKUSOM MLIJEKA I KARAMELA
Njegov originalni naziv tres leches zapravo znači tri mlijeka, a to se značenje u domaćem prijevodu nažalost izgubilo iako je jako važno za opis ove slastice. Riječ je o bez pretjerivanja uvjerljivo najsočnijem kolaču koji sam probala. Biskvit se bogato natapa smjesom mlijeka, kondenziranog mlijeka i vrhnja za šlag, te nakon hlađenja dobiva iznimnu sočnost i osvježavajući mliječni okus.

Biskvit
6 jaja
80 grama šećera
1 vanilin šećer
200 grama glatkog brašna
8 grama praška za pecivo
Za zalijevanje biskvita:
800 ml mlijeka (s minimalno 2,8% mliječne masti)
400 ml vrhnja za šlag
300 ml kondenziranog mlijeka
Karamel sloj:
200 grama šećera
50 grama maslaca
200 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
30 ml vrhnja za šlag
Upute
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.
Zatim u snijeg ubaciti šećer i vanilin šećer te opet sve miksati da se dobije bijela sjajna smjesa.
U smjesu dodavati jedan po jedan žumanjak te iza svakog mutiti smjesu.

Dodati glatko brašno i prašak za pecivo u dva puta, te sve ručno umutiti da se dobije jednolična smjesa.
Protvan obložiti papirom za pečenje te ga ako je potrebno iskrojiti prema protvanu. Koristila sam protvan veličine 33×19 centimetara.
Iskrenuti smjesu za biskvit u protvan i dobro je izravnati. Lupite par puta protvanom o tvrdu podlogu.
Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa 25 minuta.
Ispečeni biskvit izvaditi iz protvana na podlogu tako da gornja strana biskvita bude okrenuta prema dolje, a papir za pečenje s gornje strane.
Pažljivo ukloniti papir za pečenje s biskvita, te vratiti u protvan s donjom stranom prema gore (ta strana je bila na papiru za pečenje).
Ostaviti da se biskvit malo prohladi (10-ak minuta) pa ga dobro izbosti s vilicom.
U većoj posudi pomiješati mlijeko, vrhnje za šlag i kondenzirano mlijeko te sve dobro izmiješajte.
Cijelu dobivenu tekućinu treba ravnomjerno zaliti po biskvitu.
Tako pripremljen kolač staviti na sat vremena u frižider da biskvit postane sočan.
Za karamelu staviti na slaboj vatri šećer da se otopi i pri tome ne miješati, nego par puta protresti posudu.
Kada se šećer potpuno otopi, maknuti s vatre te unutra ubaciti maslac.
Smjesa će se zapjeniti ali to je sve normalno.
Miješati smjesu par minuta uz stalno miješanje.
Opet maknuti smjesu sa strane da bi se ulilo vrhnje za šlag.
Sada uz stalno miješanje kuhati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.
Maknuti dobivenu karamelu sa strane da se prohladi.
Prohlađenu karamelu nanijeti žlicom preko kolača, izravnati, te pustiti par minuta da se stegne.
Za ukrašavanje istući vrhnje za šlag, staviti ga u vrećicu za zamrzavanje i onda škarama odrezati vrlo mali rub.
Raditi ravne vodoravne crte po kolaču na udaljenosti od oko 3 centimetra.
Zatim uzeti štapić za roštilj ili čačkalicu i njome povući crtu u jednom pravcu.
Par centimetara dalje napraviti isto i na isti način do kraja širine protvana.
Okrenuti protvan te na isti način povlačeći štapić između napravljenih šara napraviti šare u suprotnom smjeru. (postupak možete pogledati u videu)
Kolač opet staviti u frižider da se ohladi preko noći prije rezanja i posluživanja.

Komentari

komentara