Kuća i hrana

Tri šoljice čaja dnevno bolje utječu na zdravlje od vode

Napisao H. H.

Predrasude o čaju su da uzrokuje dehidraciju što nije tačno. Čajevi koji sadrže polifenol antioksidanse mogu spriječiti oštećenja stanica koja dovode do bolesti srca i razvoja tumora.

Tri ili više šoljica čaja dnevno bolje je za zdravlje od iste količine vode, a zeleni čaj kao i crni ima pozitivan učinak na organizam.

Prema studiji nutricionistice Carrie Ruxton s londonskog sveučilišta Kings čajevi koji sadrže polifenol antioksidanse mogu spriječiti oštećenja stanica koja dovode do bolesti srca i razvoja tumora. Također, čaj sprječava nastanak zubnog plaka i raspadanja zubiju, te učvršćuje kosti.

Predrasude o čaju su da uzrokuje dehidraciju što nije točno, jer je uvriježeno mišljenje da dehidraciju uzrokuju pića koja sadrže kofein. Svi čajevi potječu od iste biljke – Camellia sinensis i svi su bogati antioksidansima. Okus pak ovisi o načinu pripreme lista odnosno njegovoj fermentaciji ili ne.

Dok su blagotvorna svojstva zelenog čaja već opće prihvaćena, u Japanu je dokazano da i crni čajevi imaju sličan učinak, odnosno dokazano je da sprječava debljanje i pojavu masnoće kod miševa. Hladan čaj ima jednak antioksidanski učinak kao i kad ga se posluži vrućeg.

Komentari

komentara