Kuća i hrana

Nema ribanja: Evo kako s dna tave lako očistiti zagorenu rižu

Napisao H. H.

Bilo da je u pitanju zalijepljena riža, zagorena jaja ili tjestenina, jedna mama je otkrila fantastičan trik kako očistiti zagoreno dno tave bez ribanja, namakanja i mukotrpnog pranja.

Nakon što je u Facebook grupi Mums Who Clean jedna žena tražila savjet kako da očisti novu tavu od zagorene riže, puno žena je podijelila svoju tehniku, ali jedan savjet se izdvojio kao najbolje i najlakše rješenje ‘zagorenog problema’, piše 24sata.

Žena je napisala da njezino rješenje ne uključuje niti najmanje ribanja. Sve što je potrebno je napuniti tavu kipućem vodom, staviti u nju tabletu za pranje posuđa i ostaviti preko noći.

– Tableta za pranje posuđa je upalila! Bez ikakvog ribanja! Hvala Vam mame – napisala je žena i objavila dvije fotografije tave, prije i nakon uspješnog namakanja s tabletom i ispiranja ostataka iz tave.

Rekla je da je isprobala sve moguće proizvode kako bi očistila svoj prljavu pećnicu, ali se činilo da ništa ne funkcionira – sve dok nije upotrijebila tabletu za pranje posuđa i toplu vodu koja je gotovo odmah uklonila prljavštinu.

Postupak je jednostavno uključivao stavljanje tablete u kadu s toplom vodom u koju je prethodno stavila sve odvojive dijelove pećnice te dvije tablete za pranje posuđa. Ostavila je preko noći i ujutro samo s krpom od mikrofibre prebrisala ostatke nečistoće.

– Nakon godina upotrebe jakih kemikalija za čišćenje pećnice, zadivljena sam činjenicom da ti treba samo tableta za pranje suđa u perilici, topla voda i lagano ribanje – napisala je u istoj grupi.

– Nisam mislila da će biti tako lako – dodala je.

Zašto i kako tablete za pranje posuđa dobro čiste?

Fosfati: Kao jedan od glavnih sastojaka u deterdžentima za pranje posuđa, fosfati uklanjaju naslage kalcija i pomažu u razbijanju hrane zalijepljene na posuđe, lonce i tave.

Enzimi: Ti biološki katalizatori djeluju na staničnoj razini kako bi razbili naslage hrane i uklonili masnoće i ulja otpuštanjem proteina i peptida.

Izbjeljivač: Deterdžent sadrži malu količinu izbjeljivača na bazi klora za daljnje otapanje naslaga hrane i dodatno čišćenje.

Površinski aktivne tvari: Još jedan mali, ali bitan element u prašku za pranje suđa, tenzidi sprječavaju nastanak mrlja od vode, zbog čega posuđe nakon sušenja nema bijele mrlje te je čisto i sjajno.

Komentari

komentara