Kuća i hrana

Ovo su ti krivci – Hrana od koje brže starite

Napisao admin

Stres i životno okruženje su glavni “krivci” usljed kojeg naša koža brže stari. Međutim, oni nisu i jedini. Pojedine namirnice svakako pridonose ovom procesu pa je poželjno da ih konzumirate što rjeđe. Evo o čemu se radi.


Gazirana pića

Ovo uključuje gazirane sokove, pivo, energetska pića pa čak i aromatizovanu kiselu vodu. Većina navedenih pića sadrži enormno velike količine šećera. Osobe koje unose velike količine šećera pod velikim su rizikom od razvoja gojaznosti što, takođe, povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i srčanih oboljenja – vodećih uzroka smrti kod žena. Naravno, pomenuta pića utiču i na brže starenje ćelija kože i na njen cjelokupni izgled.

Pržena hrana

Iako je u redu da je konzumirate s vremena na vrijeme, pokušajte ograničavati njen unos što je više moguće. Prekomjerno konzumiranje ovakve hrane može dovesti do nagomilavanja naslaga na zidovima arterija što dovodi do stanja poznatog kao ateroskleroza ili zadebljanje arterija. Ovakva hrana se obrađuje na veoma visokim temperaturama čime dolazi do stvaranja trans masti koje se povezuju sa nastankom koronarne bolesti srca. I, naravno, pržena hrana ima veoma nepovoljan uticaj i na vašu kožu. Često konzumiranje ovakve hrane može dovesti do stvaranja akni i bubuljica.

Bijelo zrno

Pod ovim se podrazumijevaju bijeli hljeb, bijela riža i njima slične namirnice. One imaju veoma visok glikemijski indeks i sadrže veoma malo (ili nimalo) vlakana – hranjivih materija bitnih za dobru probavu. Alternativa bi bile integralne žitarice. One imaju nizak glikemijski indeks, bogate su vlaknima i odlične su za vašu kožu i srce.

Crveno meso

Iako crveno meso sadrži visok nivo životinjskih proteina neophodnih za opstanak, žene koje ga često konzumiraju imaju povećan rizik od inflamatornih oboljenja. Osim toga, ono ima negativan uticaj na stvaranje kolagena, obnavljanje ćelija i nivo elastičnosti kože.

Slatkiši

Ovo je prilično široka kategorija, ali ako je namirnica slatka, onda su i velike šanse da sadrži velike količine šećera. Ako želite da imate lijepu, zdravu i mladoliku kožu, izbjegavajte rafinisane šećere što je više moguće. To ne znači da se zauvijek trebate odreći slatkiša, ali budite umjereni. Ako vam se već traži slatko, onda neka vaš prvi izbor uvijek bude tamna čokolada (svaka čokolada koja sadrži 70% i više kakaoa).

metro-portal

Komentari

komentara