Kuća i hrana

Prva pomoć u kući – Neočekivane upotrebe papirnog ubrusa!

Napisao admin

Uz pomoć papirnog ubrusa premasnu supu možete u tren oka pretvoriti u bistru, pripremiti prženu slaninu bez pranja mikrotalasne ili provjeriti starost sjemena…


ubrus (foto:cure.ba)

Papirnati ubrusi su prva pomoć u domaćinstvu- mogu biti i “kuvari” i “treneri”… Uz pomoć papirnatog ubrusa supu ćete osloboditi pretjerane masnoće. Na dno cjediljke jednostavno stavite papirni ubrus pa preko njega procijedite supu. Sav višak masnoće ostaće na ubrusu te će supa ponovo biti bistra. Navlažite komad papirnog ubrusa te pređete njime preko klipa svježega kukuruza, on će u jednom potezu očistiti s njega sve svilene niti te će u tren oka biti spreman za kuvanje ili pečenje. 

Naoko običan komad upijajućeg papira spriječiće i da hljeb nakon odmrzavanja bude gnjecav. Prije nego što ga zamrznete, u kesicu s hljebom stavite komad papirnog ubrusa. On će, kad hljeb budete odmrzavali, upijati višak vlage te će hljeb iz zamrzivača biti svjež, kao da je sada izvađen iz rerne. Papirni ubrusi produžiće i rok trajanja voću i povrću u frižideru. Fioku frižidera ili posudu u kojoj držite povrće i voće obložite papirnim ubrusima. Papir će upiti vlagu koja je krivac za prebrzo truljenje voća i povrća te će i čišćenje fioke frižider biti mnogo jednostavnije i brže. 

Brzo i sigurno čišćenje otvarača 

Kako masni talog s oštrice točkića otvarača za konzerve ne bi dospio u hranu, naslonite točkić uz kraj papirnog ubrusa, preklopite ručku otvarača te okrećite ručicu kao kad otvarate konzervu i papirni ubrus će očistiti sve masnoće. 

Pržena slanina bez pranja mikrotalasne 

Na dno mikrotalasne stavite dva papirna ubrusa. Poslažite na njih kriške slanine te ih prekrijte s još dva ubrusa. Uključite na najjače na minut. Ponovite koliko puta treba da slanina postane hrskava. Bacite papirne ubruse i pećnica će biti čista. 

Papir pazi da posuđe ne rđa 

Da biste tiganje i lonce od livenog gvožđa spasili od rđanja, poslije pranja u čisto posuđe stavite po list papirnog ubrusa koji će upiti zaostalu vlagu. Prije nego što ih vratite na police, papirne ubruse stavite i između lonaca i poklopaca, piše 24 sata. 

Testirajte sjeme prije sijanja 

Ako niste sigurni da li je prošlogodišnje sjeme još živo, navlažite dva papirna ubrusa i stavite na njih nekoliko sjemenki te ih pokrijte s još dva lista. Tokom dvije nedjelje ubruse održavajte vlažnim. Ako većina proklija, slobodno posijte ostatak sjemena.

24sata.hr

Komentari

komentara