Kuća i hrana

Često vam se događa – 10 najčešćih grešaka zbog kojih vam jelo ne uspije

Napisao admin

Često vam se događa da vam se kuvanje obroka pretvori u potpunu katastrofu, a hrana češće završi u kanti za smeće nego na stolu?


hrana (foto:cure.ba)

Ne očajavajte, dobro proučite neke od najčešćih greška prilikom kuvanja te ih ubuduće svakako izbjegavajte. 

Ne koristite lonce i tiganje u pravoj veličini 

Upravo je to jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manji tiganj, korišćenje premalih posuda za kuvanje može upropastiti cio obrok. Naime osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuvate veća, to će jelo ispasti bolje. Zato koristite što veći lonac, najširi tiganj te najveći pleh ili tepsiju za pečenje u rerni, piše Huffington Post. 

Ne pripremate se 

Vrlo često se događa da počnemo da kuvamo i prije nego što pročitamo cio recept do kraja. Međutim neka malo komplikovanija jela ipak zahtijevaju pripremu i planiranje. Kada ne planirate, vrlo lako u kuhinji nastaje haos, a nerijetko se događa i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvijek kuva. Zato pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite strateški plan. 

Zaboravljate da kuvate 

Dok kuvate sos ili tjesteninu, pokušavate više stvari da obavite odjednom te u isto vrijeme usisate, obrišete pod ili pak napunite veš mašinu. Međutim ubrzo nakon toga počinjete da osjećate neprijatan miris, a samo jedan pogled prema šporetu otkriće katastrofu. U tom slučaju ili nemojte da radite više stvari odjednom ili pak uključite alarm koji će vas podsjetiti da treba baciti pogled na šporet.

Hrana koja kipi 

Koliko puta vam se dogodilo da vam hrana iskipi na šporetu, stvarajući haos i prljajući cijelu kuhinju? Ukoliko ne želite da vam se to stalno ponavlja, držite šerpu na oku i na vrijeme smanjite temperaturu kako biste spriječili kipljenje. 

Ne probate hranu za vrijeme kuvanja 

Nerijetko kuvajući, posebno neko uobičajeno jelo, potpuno zaboravljamo da probamo njegov ukus. Pretpostavljajući da je sve ispalo dobro, stavljate hranu na sto i doživljavajte šok. Kako biste izbjegli to neprijatno iznenađenje i na vrijeme izbjegli katastrofu, za vrijeme kuvanja probajte hranu i tako ćete najbolje znati potreban odnos začina. 

Ne miješate tjesteninu 

Ako tjesteninu samo ubacite u vodu koja vri i kada izgleda kuvano samo je istresete u cjediljku, na ivici ste prave katastrofe. Naime tjesteninu je potrebno promiješati. Ukoliko preskočite miješanje, vaš obrok bi mogao da se pretvori u čudnu, ljepljivu smjesu.

Pečete hladno meso 

Kada je u pitanju pečenje mesa, trebalo bi ga ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi bar deset do dvadeset minuta, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne navodi u receptima jer se podrazumijeva da ga znate. Međutim preskakanje ovog koraka lako može dovesti do neravnomerno pečenog ili pak nedovoljno pečenog mesa. 

Jedete meso čim ga izvadite iz rerne 

Pečena piletina ili pak šnicle pečene u rerni stvarno izgledaju primamljivo, ali ne bi ih trebalo odmah servirati. Naime sječenje odmah nakon vađenja iz rerne isušiće meso jer će iscuriti svi njegovi sokovi. Zato nakon pečenja i prije posluživanja ostavite meso da odstoji nekoliko minuta. 

Neravnomerno naseckano povrće 

Ako ste nasekli povrće u desetak različitih veličina, ono neće moći ravnomjerno da se kuva ni peče. Zato odlučite želite li da sjeckate povrće na veće ili manje parčiće te ga naseckajte ravnomjerno, na kockice, kružiće ili pak trougliće. Pored toga, samo jelo će znatno bolje izgledati, prenosi T portal.

Sve kuvate na najvećoj temperaturi 

Hrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najjače temperatura se koristi samo u posebnim slučajevima. Zbog toga koristite najveću temperaturu samo kada želite nešto dobro i kratko da propržite.

S media

Komentari

komentara