Kuća i hrana

Prirodna rješenja: 8 namirnica koje će otjerati mrave iz vašeg doma!

Napisao A. K.

Leto je godišnje doba kada nam borba s mravima uzrokuje najveće glavobolje. Saznajte kako se možete rešiti malih dosadnjakovića uz pomoć prirodnih sredstava

1. Belo sirće
Jedno od najpoznatijih prirodnih sredstava za isterivanje mrava jeste belo sirće. U bocu s raspršivačem ulijte jednaku količinu sirćeta i vode pa poprskajte mesta na kojima ste primetili mrave. Radne površine obrišite krpom namočenom u istu mešavinu sirćeta i vode.

2. Kuhinjska so
Nekoliko kašika kuhinjske soli pomešajte s proključalom vodom. Ohlađenu tečnost ulijte u bocu s raspršivačem. Zatim poprskajte sva mesta na kojima se mravi okupljaju i kroz koja ulaze u dom. Slana površina zaustaviće ih na njihovu putu.

3. Kreda
Komadiće krede usitnite i posipajte po pukotinama uz rubove zida – omiljenim skrovištima tih dosadnih životinjica.

4. Cimet u prahu
Staze po kojima se mravi kreću pospite obilno cimetom. Za nekoliko sati kolone bi trebalo da napuste to mesto jer mravi ne podnose intenzivan miris cimeta.
5. Borna kiselina
Pomešajte 3 kašike borne kiseline i 3 kašike šećera u 2 dl tople vode. Namočite komadiće vate u ovu tečnost i stavite ih na mesta gde se skupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina uništiti.

6. Citrusi
Ne trebaju vam opasni industrijski insekticidi da biste se obranili od mrava. Pomoći će vam citrusi koje mravi ne vole. Njihova okupljališta poprskajte limunovim sokom.

7. Biber
Mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, a vi ih iznenadite biberom. Posipajte biberom njihove staze jer ćete im tako poslati poruku da u blizini nema šećera.

8. Začini u kuhinjskim ormarićima
Zalepite lovorov list na posudice sa šećerom. Miris lovora odbiće mrave od njih. Isti efekat ima i žalfija. Malu kesu s žalfijom stavite u kuhinjske ormariće, a opojni miris koji će se proširiti mravima će biti neugodan, pa se neće zadržavati u ormarićima.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

komentara