Kuća i hrana

Lubenicu ne treba držati u frižideru

Napisao H. H.

Ne postoji tokom ljeta ljepše slatko osvježenje od hladne lubenice, ali istraživanja dokazuju da ne smijete da je držite u frižideru!

Volite rashlađene lubenice? Ako ih stavljate u frižider, pravite veliku grešku! Američko ministarstvo poljoprivrede je to dokazalo, pišu “Nezavisne“.

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo – samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 posto više likopena i od 50 do 139 posto više beta karotena.

Činjenica da namirnice gube hranljiva svojstva kada se drže u frižideru nije nepoznata.

Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvijek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasječenu zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider.

A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete da se počastite ljeti jer se sastoji od 90 posto vode, pa ćete vas hidrirati i osvježavati. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih stvari poput vitamina a i c, betakarotena, likopena, gvožđa, cinka i mnogih minerala.

Komentari

komentara