slot online 2023

VJEŽBANJE DOBRO DJELUJE I NA UM – Ko sagorijeva više kalorija ima i veći mozak!

Napisao admin

Tražite li dodatnu motivaciju za vježbanje, znajte kako ona ne djeluje dobro samo na tijelo već i um, tvrde znanstvenici Sveučilišta Los Angeles koji su proveli studiju na 875 ljudi.


vježbanje (foto:cure.ba)

Oni su otkrili da fizička aktivnost ima velik utjecaj na sivu tvar mozga, piše USA Today.

Siva tvar koja se još naziva i cerebralnim korteksom dio je mozga u kojem se nalazi više od 75 milijardi neurona, tj. više od 75 posto ukupnog broja neurona u mozgu. Siva je tvar tako odgovorna za gotovo sve naše fizičke i intelektualne sposobnosti, a oni koji vježbaju imaju oko pet posto više sive tvari, otkrili su znanstvenici, prenosi 24sata.

Da bi mozak bio mlađi i aktivniji u starijoj dobi, s tjelovježbom treba započeti što ranije, a najkasnije u 40-im i 50-im godinama života.

– Fizičke aktivnosti koje uključuju sagorijevanje velikog broja kalorija poput trčanja, plivanja, aerobika, tenisa, vožnje biciklom i plesa najbolje djeluju na mozak – zaključio je voditelj studije, Cyrus Raji.

Objašnjava kako vježbanje djeluje kao prevencija bolesti povezanih sa starenjem mozga, poput Alzheimera i raznih oblika demencije.

cure.ba

Komentari

komentara