slot online 2023

Putokaz do zadovoljstva – Kako prepoznati pravilnu dijetu

Napisao admin

Kako prepoznati dobru, zdravu i djelotvornu dijetu ako niste nutricionist i ako briga o zdravlju nije vaša struka? Evo pokazatelja da je neka dijeta zdrava i da nije toliko složena i naporna da biste od nje odustali nakon tri dana.


Dijeta (Foto: Cure.ba)

1. Dnevni unos kalorija mora iznositi najmanje 1.200 kalorija: to je jako važno, obzirom da inače nije u pitanju dijeta, već izgladnjivanje. Ukoliko se opredijelite za dijetu s manjim unosom kalorija od navedenog, možete ozbiljno narušiti svoje zdravlje, a osim toga biti ćete toliko gladni da ćete se često prejedati pa od dijete neće biti ništa.

2. Dijeta mora sadržavati različite zdrave namirnice – to se prije svega odnosi na voće, povrće i žitarice. Ukoliko dijeta ne sadrži ove namirnice, prije ili kasnije ćete se razboljeti, a onda vam ni vitka linija neće biti baš neka utjeha.

3. Jela koja su zastupljena u dijeti trebala bi se lako pripremati: to je bitan psihološki faktor – ako trebate provoditi sate i sate u kuhinji pripremajući svaki obrok, a pretrpani ste obavezama, vrlo je vjerojatno da ćete odustati od dijete.

4. Ovo vam se možda i neće svidjeti: dobrom dijetom postiže se realan gubitak težine, što znači oko jedan kilogram tjedno. Kilogrami koji se skinu nevjerovatno brzo podjednako brzo se i vrate.

5. Još jedna karakteristika – dobra dijeta podrazumijeva dosta kretanja. Smanjen unos namirnica može dovesti vašu težinu na idealnu, ali to ne znači da će i odnos masti i mišića u vašem tijelu biti onakav kakav bi trebao biti, pa da se za tili čas ponovo ne udebljate. Kretanje je neophodno kod provođenja bilo kakve dijete.

cure.ba

Komentari

komentara