slot online 2023

Sprečavaju mnoge probleme – Dvije vježbe koje svaka žena treba da radi!!

Napisao H. H.

Ženski fizikalni terapeut tvrdi da ove karlične vježbe sprečavaju mnoge ženske probleme.

Ako nikad do sada niste osetili karlični bol, vjerovatno biste željeli da to tako i ostane. Jedna od starih vježbi je Kegelova vježba. Stručnjaci se slažu da je ona najefektivnija vežba za poboljašnje tonusa mišića karlice. Nakon 35. godine gubimo pet odsto mišićne mase na svakih 10 godina. Ova redukcija se odvija na svim mjestima na tijelu. Ove vježbe za karlicu uključuju Kegelove vježbe i vježbe zvane ‚‚karlični satovi’.

Upozorenje: Kao što ne biste trčali sa povrijeđenim člankom, ne biste trebali da radite ove vježbe ako vas karlica boli prije nego što pojsetite fizikalnog terapeuta i posavjetujete se sa njim.

KEGELOV OSVEŽAVAJUĆI KURS

Ove vježbe povećaće seksualnu uzbuđenost, poboljšati mogućnost da doživite orgazam, pomoći vam da kontrolišete svoju bešiku i osigurati vašu karlicu od ispadanja.

Zagrijavanje: Nije potrebno. Samo lezite na pod i koncentrišite se na vaše karlične mišiće.

Vježba: Stegnite mišiće oko vagine i anusa. Ovo su mišići koji služe da spriječe ispuštanje neprijatnih gasova i urina i mišići koji se grče tokom orgazma. Pokušavajte da pomjerate mišiće uvis i unutra. Znaćete da dobro radite vježbe ako osjećate da vam se mišići zatežu, a da se u isto vreme ne zatežu i trbušni mišići i mišići zadnjice.

Rutina: Zdrava žena bez bolova u oblasti karlice treba da radi vježbe 3 puta nedjeljno: 5 sekundi stezanja, pa 10 sekundi odmora i tako 10 puta u tri navrata u toku dana (30 ukupno). Kada se uvježbate, moći ćete da radite ove vježbe i dok sjedite za radnim stolom ili dok vozite.

Ako želite da pojačate vježbe, samo povećajte vrijeme stezanja i smanjite vrijeme odmora: 10 sekundi stezanja i 3 sekunde odmora.

Sajvet: Možda ste čuli da biste Kegelove vježbe trebalo da radite tako što ćete spriječavati protok urina dok ste u kupatilu. Ako to budete radili, možete vratiti urin nazad i tako izazvati infekciju i poremetiti koordinaciju karličnih mišića.

KARLIČNI SATOVI

Ove vježbe mogu poboljšati cirkulaciju u karličnim organima, smanjiti zategnutost i zakrčenost izazvanu dugim sjedenjem i povećati fleksibilnost karlice.

Zagrijavanje: Lezite na leđa u položaj u kojem ste sigurni da zadnji dio karlice može sasvim slobodno da se kreće. Savijte koljena, a stopala spustite cijelom dužinom na pod.

Zamislite da se u donjem dijelu abdomena nalazi sat i da pupak označava 12 časova, pubična kost 6, a kukovi 3 i 9 časova.

Vježba: Povucite pupak prema kičmi. Tako će se sat iskositi i spustiti na 12, a podići na 6. Pomjerajte kukove i pubičnu kost tako da rotirate sat, prvo ćete tačku 3 spustiti niže, pa tačku 6, pa 9, i onda opet 12. To ponovite tri puta, a zatim to isto uradite u suprotnom pravcu još tri puta. Ove serije od po tri kruga možete ponoviti dva do tri puta.

Rutina: Zdrave žene bez simptoma karličnog oštećenja, ‚‚sat’ bi trebalo da rade jednom dnevno kako bi održale karlični pojas u kondiciji. Vježbe se mogu ponavljati dva puta u toku dana, prijepodne i popodne.

blic

Komentari

komentara