slot online 2023

VJEŽBATE SVAKI DAN, ALI NE MRŠAVITE: Evo zašto ste još uvijek na istoj kilaži

Napisao H. H.

Ako ste i vi među onima koji se pitaju kako to da nikako ne uspijevaju pomaknuti kazaljku na vagi, stručnjaci nude četiri moguća razloga za to

Iako pazite što jedete i redovan ste posjetitelj teretane, nikako ne uspijevate smršavjeti?

Prije svega naše tijelo moramo promatrati kao prostor za pohranu energije koji možemo podijeliti u dvije komponente: masnoća i ostatak tijela bez masnoća (to je uglavnom voda, ali ima i kostiju i proteina mišića).

Kako bismo sagorjeli mast u našem tijelu, potrebno je puno više energije od one koja bi bila potrebna za sagorijevanje druge komponente u tijelu.

Da počeli gubiti kilograme, moramo ući u energetski deficit: što znači da izlazna energije mora biti veći od ulazne energije. Ako trčite na pokretnoj traci 35 minuta, izgubit ćete samo 50 grama po treningu. Međutim ako cijelu godinu vježbate pet puta tjedno po 35 minuta izgubit ćete nevjerojatnih 12 kilograma!

Evo koji su razlozi zbog kojih ne gubite kilograme:

stomak-mrsanje-salo
Preobilan obrok nakon vježbanja

Možda niste svjesni toga, ali onih 35 minuta trčanja na pokretnoj traci palo je u vodu jer ste se nakon teretane počastili čašom omiljenog vina, kolačem ili preobilnom večerom. Stručnjaci upozoravaju kako je to jedna od najčešćih pogrešaka onih koji muku muče s kilogramima.

stomak
Neaktivan način života

Ako se nakon žestokog vježbanja zavalite ispred kauča uz grickalice kojima ne možete odoljeti, vaš trud neće imati nikakvog efekta. Stručnjaci savjetuju kako je lagana tjelesna aktivnost tokom dana vrlo bitna stoga kad god možete prošećite po kvartu, umjesto lifta idite stubama ili pospremite stan. Tjelesna aktivnost je najvažnija za ostati u formi.

stomak1

 

Metabolizam

 

Iako često čujemo kako mnogi krive spor metabolizam za to što nema željenog gubitka kilograma, ipak na ukupni metabolizam na potrošenu i unesenu energiju možemo utjecati. To znači kako zdravom i izbalansiranom prehranom i povećanom aktivnošću možemo vrlo lako kontrolirati metabolizam, pa tako i našu tjelesnu težinu.

stomak
Ne mršavite već dobivate mišićnu masu

Možda umjesto gubljenja kilograma, vi zapravo dobivate mišićnu masu. Ako vam je primarni cilj gubljenje masnog tkiva, onda biste trebali u svoju rutinu uvesti i vježbe s utezima i svakako vježbajte u intervalima.

Komentari

komentara