slot online 2023

Koliko vi kalorija unosite navečer – Što, ustvari, trebamo večerati

Napisao admin

Večera ne bi smjela sadržavati više od 25 posto ukupne dozvoljene dnevne količine kalorija


Hrana (Foto: Cure.ba)

Kao što znaju svi koji su bili ili upravo jesu na nekoj od dijeta za gubitak kilograma, vrlo je važna vrsta, količina i vrijeme kada se hrana unese u organizam, prenosi zena.hr. I dok neke dijete predviđaju obilnije večernje obroke, čini se da to i nije baš najbolji način za mršavljenje, posebno ako se radi o kasnijim večernjim obrocima.Naime, što kasnije pojedete večernji obrok, tim gore, jer tijelo ne stigne probaviti hranu dok ste budni i aktivni.

Ako jedete i nakon toga vrlo brzo odete na spavanje, neprobavljena hrana će velikim djelom ostati neprobavljena do jutra, zbog usporavanja cjelokupnog metabolizma. Studija koju je provelo „Northwestern University“ i SAD-a pokazala je da osobe koje jedu obroke u nepravilnim intervalima, posebno one koje jedu u kasnovečernjim i noćnim satima kada bi trebali spavati, to uvelike utječe na povećanje kilograma.

Maksimalan broj kalorija

Kada ste na dijeti, znate koliko kalorija smijete dnevno unijeti u organizam, ako želite izgubiti određeni broj kilograma. Prema spomenutoj studiji, večera ne bi smjela sadržavati više od 25 posto ukupne dozvoljene dnevne količine kalorija. Primjerice, ako dnevno u tijelo smijete unijeti 1500 kalorija, večera ne bi smjela sadržavati više od 375 kalorija.

Također, kada jednostavno ne možete izbjeći kasniji obrok, neka on sadržava što manje kiselina, koje su teško probavljive.

Izbjegavajte večernje obroke koji obiluju mesom, žitaricama i mliječnim proizvodima, posebno ako planirate za manje od dva sata otići na počinak.

Pokušajte jesti što je ranije moguće, barem četiri sata prije nego što planirate ići spavati, te da obroci imaju što manje škroba. Večera neka vam se većinom sastoji od svježe kuhanog povrća, povrća i malo proteina.

Manje kiselina

Ako imate naviku u večernjim satima jesti pšenične proizvode s mlijekom ili jogurtom, preporučujemo da tu naviku promijenite, ili barem smanjite količinu koju unosite, jer pšenica (u bilo kojem obliku) jer je teško probavljiva. Umjesto toga jedite voće i povrće. Također, umjesto standardnih žitarica, možete pokušati primjerice s integralnom rižom, lećom, prosom i ječmom. Sve te žitarice imaju u sebi visoki udjel vlakana, koje poboljšavaju i ubrzavaju probavu. Također, vrlo dobar su izvor proteina, što je jako dobro ako se u večernjim satima bavite sportom.

Jedite zeleno

Brokula, špinat, kelj, tikvice, šparoge, mrkva i crvene ljute papričice imaju antioksidativno djelovanje, te se preporučuje njihovo konzumiranje u večernjim satima. Ne samo da su vrlo zdravi i dobri za probavu, nego i zdravlje cijelog organizma, te mogu pomoći u usporavanju znakova starenja, sprečavanju bolesti srca, krvnih žila, pojavu raka, te ublažavaju posljedice stresa. Neutraliziraju slobodne radikale, koji mogu uzrokovati brojne posljedice za organizam.  

 Manje napora, manje kalorija

Kada malo bolje razmislite, logično je da u večernjim satima unosite manje kalorija u organizam, jer ako navečer ne radite, niti ne trošite toliko energije. Veći unos kalorija u organizam vam je potreban tijekom dana, kada ste aktivni, zbog toga je vrlo važno da pojedete zdravi doručak, ručak, te zdrave i uravnotežene međuobroke.

S vremena na vrijeme u večeru smijete uključiti i manje količine ugljikohidrata, a kada je u pitanju spremanje večere, kuhajte na što manje ulja i masnoća. Više se orijentirajte na zdrave začine koji će jelo učiniti ukusnim. Nemojte zaboraviti da barem jednom na tjedan pojedete ribu, bilo ručak, bilo večeru.

Prijedlozi za večeru:

1. Riba s roštilja ili riba na lešo – losos, tuna, pastrva, skuša

2. Sezonsko povrće – sirovo, kuhano na pari, pečeno na roštilju

3. Rižoto od povrća ili gljiva (bez vrhnja ili sira)

4. Miješano povrće kuhano u woku – mahune, grašak, mrkva, luk, papričice, pomiješano sa pilećim ili purećim prsima (koristite male količine ulja) – povrće treba ostati hrskavo

5. Grah i leća – juha, s malo masnoća

6. Voće – svježa voćna salata (s malo ili ništa smeđeg šećera), pečene jabuke, kompot od marelica (domaći)

Također, imate na umu da gladovanje isto nije rješenje, jer će se tijekom noći metabolizam još više usporiti, što će spriječiti i gubitak kilograma. Osim toga, nagli pad šećera u krvi može dovesti do opće slabosti, pada tkala, mučnine, nemogućnosti da zaspite, pa tako i pretjerane želje za slatkom ili slanom nezdravom hranom.

Cilj je da u večernjim satima ne pretjerujete s hranom, ali isto tako da ne gladujete, nego pronađete zlatnu sredinu u obliku uravnoteženog zdravog obroka, koji će ispuniti svoju funkciju.

cure.ba

Komentari

komentara