slot online 2023

Da li ste znali – Vježbanje poboljšava mentalne sposobnosti!

Napisao admin

Imate problema sa koncentracijom i pamćenjem? Prošetajte, otiđite do teretane ili vježbajte kod kuće.


Vježbanje (Foto: Cure.ba)

Prilikom uobičajenog fizičkog napora znojimo se i  izbacujemo toksine što pozitivno djeluje na naše tijelo. Međutim, možda niste znali da čak i obične aerobne vježbe mogu utjecati na poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja. Fizička aktivnost popravlja mentalne sposobnosti, a ujedno i usporava proces starenja. Zato bi bilo najbolje da vam vježbanje postane svakodnevna navika!

Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu „Psychonomic Bulletin and Review“, odrasli ispitanici koji su svakodnevno vježbali (na primjer radili samo obične vježbe istezanja i toniranja mišića), imali su bolje rezultate na procjeni psiholoških sposobnosti. Konstatovano je da imaju značajno bolje kognitivne i motorne vještine. Na primjer: lakše se snalaze u  vožnji od grupe koja se uopšte nije bavila sportom, piše Cosmopolitan.

Redovnim vježbanjem ostat ćemo u top formi, što će nam pomoći da usporimo proces starenja, zaključuju naučnici. Zato idući put kada vam bude bilo teško da se natjerate na trening, samo zamislite sebe kako starite. To će biti sasvim dovoljno da se trgnete, zgrabite patike i otrčite na fitnes.

cure.ba

Komentari

komentara