slot online 2023

Nova knjiga o dijeti – Tvrdnja da doručak doprinosi mršavljenju – obična neistina?!

Napisao admin

Nova knjiga o dijeti tvrdi da popularno vjerovanje da je doručak najvažniji obrok, koji pomaže u gubitku težine, jednostavno nije tačno i da ga u stvari treba preskočiti da bi se došlo do vitke figure.


doručak (foto:cure.ba)

David Zincenko u svojoj knjizi “Dijeta od osam sati” kaže da su sve tvrdnje fitnes instruktora, nutricionista i doktora da je doručak najvažniji obrok i da doprinosi mršavljenju – obična neistina. 

On smatra da treba raditi upravo suprotno, tj. preskočiti doručak, da bi se u tijelu započeo proces “hormesisa”. Kada se ne jede 16 sati, tijelo odgovara tako što sagorijeva masnoće, izoštrava um, pojačava toplotu i luči hormon rasta, tvrdi ovaj autor.  

On kaže da su naučne činjenice da je među onima koji preskaču doručak mnogo više gojaznih u stvari neistina.  

Jedna studija iz 2011. je čak pokazala da oni koji pojedu više kalorija za doručak, i ostatak dana za svaki obrok unesu više kalorija, i obrnuto.  

Štaviše, po riječima Zincenka, sve je više istraživanja koja dokazuju da je izbjegavanje kalorija ujutru ne samo način da se ostane mršav, već i jakog tijela i duha, i da ta strategija može u potpunosti da otkloni oštećenja koja nastaju zbog “loših” dijeta.  

Zašto se onda toliko insistira na tome da je doručak zdrav? Na to utiču sile vođene novcem, kao što su industrija hrane i jednim dijelom farmaceutska industrija.

cure.ba

Komentari

komentara