Zdravlje

Biljka sa 400 ljekovitih sastojaka, čuvar ženskog zdravlja i opasnost za rak: Ovo morate da znate!

Napisao H. H.

Mnogi drevni sistemi medicine u Kini, Indiji i na Bliskom istoku koriste je već vekovima, podstičući zdravlje i borbu protiv bolesti

Sladić (Glycyrrhiza glabra) je višegodišnja poludrvenasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti.

Odlična je za jačanje imuniteta i u borbi protiv raka, posebno kancera dojke. U njemu se nalaze jedinstveni imunomodulatori kojih nema u drugim biljkama.

Postoji više od 400 lekovitih jedinjenja u sladiću. Mnogi drevni sistemi medicine u Kini, Indiji i na Bliskom istoku koriste sladić već vekovima, podstičući zdravlje i borbu protiv bolesti.

On je široko priznat kao uravnoteživač hormona, podupirač imunog sistema, promoter oralnog zdravlja i kontrolor digestivnog trakta. Jednom rečju, sladić je superbiljka sa ogromnim potencijalom lečenja.

Sladić se posebno ističe u prevenciji jednog posebnog oblika kancera, a to je rak dojke, pa je poželjno da ga žene konzumiraju redovno. Istraživanje koje je obavila Škola medicinskih nauka pri malezijskom nniverzitetu, otkrilo je prisustvo nekoliko jedinstvenih imunomodulatora koje ima sladić, a koji na različite načine pomažu telu da spreči razvoj malignog tumora.

Među njima su ajoen (moćno sredstvo protiv gljivica), arktigenin (antikancerogeni lignan), beta karoten (antioksidant) i glabridinska kiselina (zaštitnik DNK). Uprkos mnoštvu protivrečnih informacija o efektima na organizam, sladić je dokazano efikasno oružje u borbi protiv nekih bolesti, među kojima je i rak.

Njegova svojstva u modulaciji tumora i regulaciji hormona čine ga agresivnim u borbi protiv raka, posebno onih hormonosenzitivnih, kao što su rak dojke, jajnika, materice i prostate.

Brojne studije potvrdile su potencijal sladića u borbi protiv raka iovde ćemo pomenuti neke.

Istraživanje Rutgers Univerziteta koje je otkrilo da molekul polifenola, poznat kao beta­hidroksi­DHP (BHP), ekstrahovan iz sladića, u stanjuje da selektivno ubije ćelije kancera dojke i prostate, štiteći sve zdrave ćelije.
Studija Medicinskog fakulteta iz grada Nanžing u Kini utvrdilo je da dimetil sulfoksid, koji inače ulazi u sastav sladića, uzet u velikim dozama štiti od raka dojke, održavajući nivoe estrogena pod kontrolom. Studije su pokazale da sladić pomaže uspostavljanje ravnoteže metabolizma testosterona, smanjujući nivo kortizola.

Naučne studije pokazuju da izolikviritigenin i naringenin, dve komponente nađene u sladiću, potpomažu rast T­ćelija, dok istovremeno jačaju imunitet. Sladić takođe sadrži glicirhizin i druge antioksidante koji pomažu u ublažavanju upale prouzrokovane kancerom.

Iakopostoje određeni neželjeni efekti sladića, on je odličan uprevenciji raka i jačanju imuniteta.

Sladić može izazvati smetnje kodnekih osoba koje pate od srčanih problema, kao što je aritmija, pa preterano korišćenje ove biljke može da škodi.

Komentari

komentara