Zdravlje

MNOGI ZANEMARE PODMUKLE ZNAKOVE: Ovo su simptomi da rak buja tijelom, a važno ih je prepoznati na vrijeme!

Napisao H. H.

Krvarenje iz bilo kojeg organa, a bez očitih tragova povreda, zahtjeva hitni odlazak na pregled. Bez odlaganja.

Svi se bojimo i pomisliti na karcinom, ali bitno je provjeriti simptome pre nego se dodatno zabrinemo.

U svakom slučaju važno je provjeriti sa ljekarom o kakvoj bolesti se radi, ali dobro je znati da bez obzira na to o kojoj se vrsti raka radi, uvijek je riječ o nekim promjenama stanica, a iako mnogi oboljeli kažu da nisu znali što im se sprema, činjenica je da su neki simptomi zapravo i te kako očiti i vidljivi, piše “Espreso“.

Prepoznate li neki od ovih simptoma odmah se obratite ljekaru i riješite nejasnoće:

SVRAB

Jedan od jasnih znakova promjena u stanicama jest svrab kože koji je mahom lokalan jer kako tijelo tretira stanice raka kao prijetnju, boreći se protiv njega naletom zdrave krvi, odnosno bijelih krvnih zrnaca, tako se na području zahvaćenom tumorom povećava protok krvi, što može uzrokovati svrab kože, promjenu boje kože ili tipično stezanje.

KRVARENJE

Krvarenje iz bilo kojeg organa, a bez očitih tragova povreda, zahtjeva hitni odlazak na pregled. Bez odlaganja.

KAŠALJ

Bez prehlade ili bolesti dišnih puteva pojavio se kašalj, to je znak je da se u organizmu dogodila neka promjena. To može ukazivati na rak pluća, grla, čak i želuca, iako valja znati da i druge vrste tumora znaju odati svoje prisustvo upravo kašljem.

KVRŽICE

Područja na tijelu, kao što su grudi (muške i ženske), pazusi, limfni čvorovi, trbuh, grlo, testisi… trebali bi se malo češće pregledati, jer ako na njima uočite bilo kakve kvrge i kvržice, znate da je to veliki alarm za uzbunu. Naravno da svaka kvrga ne znači nužno zloćudni tumor, ali je svakako potrebno otići stručnjaku na pregled.

Iako nam je usna šupljina puna neravnina i bijelih mrljica, ako se nešto od toga poveća i postane očito i neobično, svakako provjerite o čemu se radi.

RANE

Ako već duže vrijeme imate ranicu koja nikako da zacijeli, bez nekog logičnog objašnjenja, možda u vama raste tumor koji trenutno uzima svu pažnju vašeg imunološkog sastava koji se zbog toga ne može koncentrisati na zarastanje obične ranice. Stoga budite oprezni ako i vi imate jednu takvu…

PROMJENE U STOLICI

Sve što za vas nije normalno jer smo svi individualni, a vezano je uz probavu, odnosno stolicu, treba pažljivo pratiti. Pogotovo ako uočite krv u tragovima ili sluz, odnosno predugo imate proliv ili zatvor. To može biti znak raka debelog crijeva.

PROMJENE U URINU

Primijetite li bilo kakvu promjenu urina i mokrenja, a znate da niste prehladili mjehur, obratite veću pažnju na taj problem te ako promjene i dalje budu tu – urin čudne boje i mirisa, tragovi krvi, pjenasti urin odmah se obratite ljekaru.

PROMJENE U GLASU

Jedno je promuklost, a nešto drugo promjene u visini ili tonu vašeg glasa pa ako primijetite takvu neobičnu pojavu, provjerite da nije riječ o tumoru, odnosnu raku grkljana.

GUBITAK APETITA

Možda nije u pitanju rak, ali ovaj simptom gotovo redovno znače neku vrstu opasnosti po zdravlje.

Komentari

komentara