Zdravlje

Bapske priče – Mitovi i istine o menstruaciji

Napisao admin

Menstruacija se pojavljuje kod žena, onda kada su one spremne za reprodukciju. Postoje mnogi mitovi o menstruaciji. Za ovo stanje žene vezane su mnoge bapske priče. Mi vamo donosimo nekoliko mitova i istina o menstruaciji.


Stomak (Foto: Cure.ba)

Mit 1: Ne smijete plivati za vrijeme menstruacije. 

Istina: Ko kaže da je plivanje nezdravo za žene koje imaju menstruaciju? Postoje mnoge priče i o tome kako je za vrijeme menstruacije nezdravo hodati ili trčati. Možda je kupanje prije mnogo godina za vrijeme menstruacije bilo nepoželjno zbog straha od širenja krvi u vodi. Tamponi prije nisu bili na tržištu. Plivanje je također bilo izbjegavano zbog smanjenja menstrualnih grčeva. Međutim, plivanje od 10-15 minuta tokom menstruacije je dobro za zdravlje. Ono zapravo smanjuje menstrualne grčeve.

Mit 2: Ne možete ostati u drugom stanju za vrijeme menstruacije. 

Istina: Ovulacija se može dogoditi u bilo koje vrijeme. Bez obzira na vrijeme, možete naprimjer ovulirati zbog uzbuđenja. Nemojte biti baš previše slobodni u uživanju sa vašim partnerom. Uvijek radije koristite zaštitu kako bi izbjegli neželjenu trudnoću.

Mit 3: Ne smijete prati kosu za vrijeme menstruacije. 

Istina: U nekim kulturama žene za vrijeme menstruacije ne rade kućanske poslove. U tim kulturama se vjeruje da žene nisu čiste u tih 5 – 6 dana. Pa zbog toga, postoji i ovaj mit koji kaže da trebate oprati kosu poslije menstruacije, a ne za vrijeme nje. Međutim, taj mit naravno nije tačan. Možete prati kosu svaki dan. Topla voda smanjuje menstrualne grčeve. 

Mit 4: Samo majke imaju velika krvarenja. 

Istina: Postoje mnoge djevojke koje pretjerano krvare  prije braka. Samo je mit da žene koje su rodile krvare više. Hormonska neravnoteža uzrokuje povećanje protoka krvi. Također nepravilne menstruacije i nedostatak progesterona uzrokuje teška krvarenja.

Mit 5: Izbjegavajte vježbanje za vrijeme menstruacije. 

Istina: Ukoliko patite od teških grčeva, možete vježbati nekoliko minuta, čak i dok imate menstruaciju. Prema mnogim istraživanjima, aerobne vježbe poput trčanja, plivanja, hodanja, trčanja i sl., idealni su za to vrijeme. 

cure.ba

Komentari

komentara