Zdravlje

NE VERUJTE BAŠ U SVE: Mitovi o zdravlju u koje ne treba verovati!

Napisao H. H.

Stručnjaci su utvrdili da postoji mnogo saveta o zdravlju koji su pogrešni i koji nisu naučno dokazani

MIT DNEVNO MORAMO POPITI OSAM ČAŠA VODE

 

Količina vode koja je jednoj osobi potrebna varira, a žeđ je najbolji pokazatelj da li nam je tečnost potrebna. Takođe, s vremena na vreme obratite pažnju na to kakva vam je mokraća. Ako je tamnožuta ili smeđa, dehidrirali ste, mokraća bi trebalo da bude bistra kao voda.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

MIT ČOKOLADA IZAZIVA BUBULJICE

Iako je ovo dobar izgovor za svakog roditelja da decu odvoji od slatkša dok mu apetit buja od rastućih hormona, ovaj mit je potpuno netačan. Istraživanja rađena na ovu temu pokazala su da će bez obzira na ishranu bubuljica biti (a ima i onih kod kojih ih uopšte nema). Na stvaranje akni zapravo utiču hormoni, bakterije, stres i genetika.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

MIT POSLE DAVANJA KRVI TREBA POJESTI NEŠTO SLATKO

Prilikom vađenja krvi iz vena uzme se količina krvi koja je bezbedna i to ne bi trebalo da vam pravi nikakve tegobe, a ni nivo šećera zbog toga ne pada. Ipak, ono što bi trebalo da uradite jeste da popijete malo tečnosti jer će vam prijati brza nadoknada izgubljene tečnosti.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

MIT VITAMIN C UBIJA PREHLADU

Dodatne dnevne doze vitamina C neće vas odbraniti od prehlade. Do tog otkrića došli su istraživači Univerziteta u Helsinkiju, koji su razmotrili trideset istraživanja vođenih nekoliko desetina godina. Njihova analiza pokazuje da vitamin C ne pomaže u sprečavanju prehlade, odnosno smanjivanju njenog trajanja ili težine. Međutim, otkrili su i da osobe izložene visokom nivou stresa imaju 50 odsto manje šanse da se prehlade ako svakoga dana uzmu dozu vitamina C.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

MIT JAJA POVEĆAVAJU HOLESTEROL

Jaja su pre nekoliko godina došla na loš glas jer sadrže visok nivo holesterola. Međutim, iako se najveći deo masnoće nalazi u žumancetu, jedenjem jaja ipak nećemo dobiti visok holesterol. Ona su pre svega bogat izvor belančevina. Treba imati na umu da kada jedemo namirnice bogate masnoćama, samo jedan deo jetra pretvara u holesterol.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

MIT ŠARGAREPA POBOLJŠAVA VID

Možete da jedete kilograme šargarepe dnevno, ali to neće popraviti vaš vid. Jedina veza šargarepe i vida je vitamin A, koji telo stvara iz beta karotena koji se u njoj nalazi. Ali samo ekstremni nedostatak vitamina A, koji nije moguće imati ako se hranite normalno, dovodi do poremećaja vida.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

MIT SEDENJE BLIZU TELEVIZORA UNIŠTAVA VID

Naravno da će vas oči boleti ako čitate u polumraku ili ako sedite preblizu televizora jer moraju da se naprežu više nego inače. Ali nema dokaza da ćete zaista trajno pokvariti vid. Mit o televizoru je verovatno nastao šezdesetih godina, kada je to još i bila istina jer su televizori tada emitovali veliku količinu radijacije, ali danas je njihov kvalitet daleko bolji.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

MIT ANTIPERSPIRANTI UZROKUJU RAK DOJKE

 

Neki naučnici tvrde da materije koje se nalaze u antiperspirantima i dezodoransima mogu da uđu u kožu, pa i do tkiva dojke, što povećava šansu za dobijanje raka. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da nije tako i da ne postoji način kako bi se ove dve stvari mogle povezati.

Komentari

komentara