Zdravlje

Mitovi o zdravlju kojima ne treba vjerovati

Napisao H. H.

Kada je riječ o zdravlju i našim tijelima, postoji mnogo mitova u koje većina nas vjeruje.

Međutim, većina njih ipak su samo mitovi, u koje bi jednostavno trebalo da prestanemo da vjerujemo.

Istražili smo neke od najpopularnijih mitova o tijelu koje bismo odmah mogli da zaboravimo!

Vitaminski dodaci ishrani čuvaju zdravlje

Mnogi misle da vitaminskim dodacima ishrani mogu sačuvati svoje zdravlje, ali vitamini u tabletama se često ne mogu apsorbovati ili se apsorbuju samo djelimično. Jednostavnije je unositi vitamine iz prirodnih izvora kao što su voće i povrće, meso, jaja. Ovaj način svakako je i mnogo zdraviji.

Alkohol uništava moždane ćelije

Prekomjerne količine alkohola mogu poremetiti metabolički proces u tijelu i dovesti do nestašice kiseonika, što može naštetiti ćelijama mozga, ali ih neće u potpunosti uništiti. Dakle, prekomjerna konzumacija alkohola jeste štetna, ali čaša vina neće ozbiljnije ugroziti vaše zdravlje.

Šećer izaziva hiperaktivnost kod djece

Ovaj mit je neistinit jer nije problem samo u šećeru nego bilo kojem višku kalorija. Međutim, djeca najviše vole slatkiše, a šećer se brzo vari, zato ga najčešće povezuju s hiperaktivnošću, prenosi “Ljepota i zdravlje“.

Smeđi šećer je zdraviji od bijelog

Većina ljudi smatra da je smeđi šećer zdraviji od bijelog, što je potpuno pogrešno. On je u osnovi i dalje isti šećer, samo što sadrži više vode i smeđu boju.

Antibiotici liječe sve

Mnogi misle da antibiotici liječe prehlade, infekcije i viruse. Istina je da su antibiotici učinkoviti lijekovi, ali djeluju samo u borbi protiv bakterija. Kada je riječ o virusima, nisu uopšte korisni.

Moramo imati 8 sati sna

Istina je da se svi razlikujemo, pa tako i naša potreba za spavanjem. Iako je preporuka spavati barem 7 sati tokom noći, postoje oni kojima je dovoljno samo 5! Potreba za snom može biti genetski uslovljena ili može zavisiti od načina života i dnevnih aktivnosti.

Komentari

komentara