Zdravlje

Sunčanje – Nova pravila sunčanja

Napisao admin

Dermatolozi/ginje kažu da je krajnje vrijeme da shvatimo kako koža nije samo predmet njege. Ona nije samo lijep i preplanuo ten koji pokazujemo svijetu nego i najveći organ našeg tijela sa važnom funkcijom u očuvanju imuniteta i zdravlja cijelog organizma.


sunčanje (foto:cure.ba)

Gruba zadebljanja ružičaste, žućkaste ili braon boje nastaju samo usljed izlaganja suncu i smatraju se prekancerogenim promjenama koje u 10 odsto slučajeva mogu preći u rak kože, objašnjava Svetlana Đurišić, dermatologinja u “Dermatimu”. Zato nema izgovora – manite boju, čuvajte zdravlje. Kozmetičke kuće toliko su usavršile tehnologiju proizvodnje da su preparati za sunčanje sada i prijatni i raznovrsni. Otkrivamo vam najnovije i najbolje trikove za zaštitu od sunca.

 MAŽITE SE NA DVA SATA

Kremu nanesite 30 minuta prije izlaska na sunce, i to u dovoljnoj količini. Procjenjuje se da je prosječnoj odrasloj osobi potrebno oko šest kašičica preparata za cijelo tijelo, što je oko 30 ml. Studije, međutim, pokazuju da većina osoba nanosi samo jednu četvrtinu, a u najboljem slučaju tri četvrtine preporučene količine. Kremu stavljajte na svaka dva-tri sata i znajte da one ne utiču na smanjenu sintezu vitamina D u koži.

 HLAD JE PRAVI NEPRIJATELJ

UVA zraci oštećuju imunitet više nego UVB zraci i imaju veliku ulogu u nastajanju pigmentnih fleka na koži i alergija na sunce. Gotovo polovina naše izloženosti UVA zracima dešava se u hladu. Zato je važno uvijek biti namazan. Prozorska stakla u kući i automobilima apsorbuju UVB zrake, ali propuštaju UVA zrake, pa je važno obezbijediti štitnike za stakla u automobilima.

 NABACITE DOBRU BOJU

Uradite piling lica i tijela dvije sedmice pred odmor. Tako ćete otkloniti nagomilane slojeve odumrlih ćelija sa kože, zbog kojih mogu nastati tamnije fleke. Na ovako pripremljenoj koži boja će se duže zadržati, biće ljepša i ravnomjernija. Sve vrijeme održavajte nivo vlage u koži lica i tijela. Pijte dovoljno tečnosti i jedite svježu mrkvu.

 NE “ROŠTILJAJTE” SE NA PLAŽI

Čak i upotreba krema širokog spektra zaštite sa najvišim faktorom ne daje slobodu da se na suncu provodi po čitav dan. Zato skratite boravak na plaži. Dovoljno je da se brčkate od osam do 10 ujutru i od pet po podne, pa dok se ne smrkne. Naravno, podrazumijevaju se šešir širokog oboda, naočale za sunce i odjeća koja pokriva veći dio površine tijela i ne prianja uz njega.

 ČUVAJTE KOSU

Nakon plivanja u moru, obavezno isperite kosu slatkom vodom. Potom je zaštitite sprejom ili kremom za kosu sa visokim SPF i nosite šešire ili marame. Nemojte češljati kosu dok je mokra. Pošto na moru svakog dana peremo kosu, neka šamponi i balsami budu nježni i hidratantni.

cure.ba

Komentari

komentara