Zdravlje

Priroda u službi ljepote – Ulje za sunčanje po receptu naših baka

Napisao admin

Naše bake bile su lijepe uprkos tome što nisu imale hiljadu i jedan proizvod da nabave u radnjama. Ali su zato bile dovoljno mudre da prirodu stave u službi svoje ljepote.


Sunčanje (foto: cure.ba)

Stavite prirodu u službu vaše ljepote, baš kao što su to nekada radile vaše bake. Ranije nije bilo preparata koji su mogli da se nabave na svakom ćošku, već su žene morale da se koriste mudrošću i da same izmišljaju recepte koji su im pomagali da budu uvijek njegovane poput pravih dama.

S obzrom da kreće sezona sunčanja i kupanja, pravo je vrijeme da vam otkrijemo jedan “bakin recept” koji će vam pomoći da brzo i lako napravite ulje za sunčanje koje će blagotvorno djelovati na vašu kožu i štititi je od jakog sunca.

U staklenu bocu šireg otvora ili malo veću teglu stavi se nekoliko izrendanih šargarepa, nekoliko naseckanih zelenih oraha, nekoliko lavandinih cvjetova, a može se dodati i žalfija. Flaša se napuni otprilike oko 70 odsto tim sadržajem, a potom se do vrha nalije maslinovo ulje. Mješavina se ostavi na suncu od 20 do 25 dana, svakodnevno se miješa mućkanjem boce, a na kraju se procijedi kroz nekoliko slojeva gaze.

Maslinovo ulje ima prirodni zaštitni faktor 2, što je zanemarljiva zaštita za današnje zračenje, ali prirodno veći faktor imaju šargarepa i orah, što znatno podiže zaštitnu ulogu ovog ulja. Osim toga, njeguje kožu. Šargarepa je bogata beta-karotenom i vitaminom A i koristi se i u modernim preparatima za sunčanje jer obnavlja kožu i usporava njeno starenje, ali takođe i ubrzava tamnjenje.

Lavanda i žalfija takođe su odlični za njegu kože, djeluju protivupalno i na akne, opekotine, rane, a ljekovita žalfija smanjuje i celulit. Osim toga, ovi sastojci će ulju dati predivan miris.

telegraf.rs

Komentari

komentara