Zdravlje

RAK je moguće spriječiti: Ako se pridržavate ova 4 pravila smanjit ćete rizik za čak 80 posto!

Napisao H. H.

Ova četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka!

Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka – pušenje, alkohol, tjelesna težina i fizička aktivnost.

“Rak je moguće spriječiti. Zapravo, većinu karcinoma moguće je spriječiti, a procjene su čak 80 do 90% za maligne bolesti koje su povezane s pušenjem”, rekao je Grejem Koldic, profesor epidemiologije s Harvarda.

“Izazov je sada delovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga istorija odlaganja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu”, kazao je Koldic.

Istraživači su ustanovili da osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterijuma imaju od 60 do 70% manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterijuma.

Prvi kriterijum je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti.

Drugi kriterijum je pijenje alkohola, koje mora biti svedeno na minimum – ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce.

Tjelesna težina mora da bude umjerena, ni prevelika ni premala – indeks telesne težine trebalo bi da bude između 18,5 i 27,5.

Fizička aktivnost – osobe s niskim rizikom oboljevanja vežbale su umjerenim intenzitetom najmanje 150 minuta sedmično.

Sada znate čega treba najviše da se pridržavate da bi znatno umanjili rizik od teških bolesti.

Komentari

komentara