Zdravlje

Pametno za sunčanje – Sunčanje ovog ljeta

Napisao admin

Kupališta i bazeni su otvoreni, počela je sezona sunčanja a sa njom dolazi i opasnost od opekotina. To što će vas koža boljeti ako izgorite na suncu, da ne govorimo o tome da možete dobiti vrlo ozbiljne opekotine, nije ništa u poređenju sa posljedicama koje možete trpjeti od tih opekotina, od toga da vam na koži ostanu fleke pa svo do nekih ozbiljnijih oboljenja do kojih može doći godinama kasnije.


sunčanje (foto:cure.ba)

Upotreba krema, mlijeka i ulja za sunčanje sa zaštitnim faktorima neće pomoći ako se satima i satima sunčate tokom najtoplijeg dijela dana kada je sunce najjače, zato izbjegavajte te periode i pridržavajte se savjeta ljekara, i zbog kože a i zbog opasnosti da doživite toplotni udar.

Ako volite tamniji ten, ne brzajte sa sunčanjem jer nećete pocrnjeti nego pocrvenjeti. Izbjegavajte vrijeme između podneva i četiri sata popodne a suncu se izlažite u kratkim intervalima, bar dok vam koža malo ne potamni poslije čega možete sve duže i duže ostajati izloženi sunčevim zracima, ali opet izbjegavajući najtopliji dio dana.

Najveću opasnost za kožu predstavlja vjetar, ako ste na suncu i ne osjećate vrućinu jer duva lagani vjetar to ne znači da su efekti sunčanja manji, isti su samo vama nije previše toplo i možete da podnesete sjedenje na suncu. Većina ljudi još uvek izbjegava sunčanje onda kada im je nepodnošljivo toplo, a ne zbog toga što su svjesni opasnosti po svoju kožu. Istu opasnost predstavlja i jsedenje pored vode, najčešće sa nogama u vodi kada imamo subjektivni osećaj da nije mnogo toplo, osjećamo se prijatno, a posljedice se osjete tek uveče.

Ako ste tokom dana, zbog posla, izloženi sunčevim zracima, trudite se da što više pokrijete kožu da ne biste kada odete na plažu bili “šareni”.

Ako vam se ipak desi da pocrvenite što će dovesti do bolne kože, imaćete osećaj kao da vam koža zateže i da imate temperaturu, primjenite neki stari lijek kako biste ublažili bol i malo rashladili kožu, sigurno se sjećate da su vam mame, kada ste bili mali i kad nisu mogle da vas istjeraju iz vode od čega su uglavnom stradala ramena, mazale jogurtom ili kiselim mlijekom. Savršeno hlade kožu a i hrane je.

Koža ća vam se poslije nekoliko dana sigurno ljuštiti, ali bar nećete osjećati bolove.

Još jedan domaći lijek za kožu pregorelu na suncu je soda bikarbona, razmutite je u hladnoj vodi i namažite na bolna mjesta.

Ako želite sve ovo da izbjegnete, suncu se izlažite postepeno, po petnaest minuta sa pauzama u hladovini.

Uveče kožu obavezno namažite nekim hidrantnim mlijekom ili kremom, jer je sunčanje isušuje.

cure.ba

Komentari

komentara