Zdravlje

Zastrašujuće – Dvogodišnjak težak 33 kg najmlađa osoba podvrgnuta operaciji želuca (FOTO)

Napisao admin

Dvogodišnjak iz Saudijske Arabije postalo je najmlađa osoba na svijetu koja je uspješno podvrgnuta operaciji smanjenja želuca (gastričkog bajpasa) kako bi mu se smanjila tjelesna težina koja je uoči operacije iznosila 33 kilograma.


Dječak (Foto: 24sata)

Kada je imao šest mjeseci roditelji su primjetili da je njihova beba krupnija od ostalih. Odveli su dijete odveli kod ljekara kada je imao 14 mjeseci, a tada je težio 21 kilogram. Nalazi nisu ukazivali ni na kakav poremećaj.

Nakon samo četiri mjeseca dijete se ugojilo osam kilograma uprkos dijeti koju je preporučio doktor. Iako su roditelji obavješteni o važnosti striktne dijete, ona nije sprovedena u potpunosti zbog različitih društvenih i kulturnih navika.

Ovo debljanje je dovelo do poremećaja disanja, pa se dešavalo da dečak povremeno prestane da diše u snu, a noge su počele da mu se krive zbog prevelike težine. Mališana su potom odveli u kliniku za gojazne kako bi nastavio s dijetama, pošto je sudeći prema indeksu telesne mase bio životno ugrožen. I tamo se ugojio, nakon čega su ga ljekari uputili na operaciju želuca uprkos tome što je tada imao samo dvije godine.

S obzirom na to da je dječak od operacije koja je obavljena pre dvije godine do posljedenje kontrole u septembru ove godine, smršao sa 33 na 24 kilograma, operacija se može smatrati uspješnom. Samim tim, kako ističu ljekari, dečak je postao prvi dvogodišnjak na kome je uspešno sprovedena operacija smanjenja želuca.

24sata.hr

Komentari

komentara