Zdravlje

Biljka koja spriječava bolest jetre i čisti dušu: Rajski cvijet za zdrav i zaštićen organizam

Napisao H. H.

Ako rusa raste oko kuće, vjeruje se da će ukućani imati sretan i dugovječan život!

Žuta rusa (lat. Chelidonium majus) svake godine izraste iz trajna korena, do otprilike pola metra visine, a raste uz puteve, ograde, zidove, jako voli neobrađena zemljišta i groblja.

Rasprostranjena je po čitavoj našoj zemlji, ali najviše u kontinentalnom dijelu. Koristi se od davnina, a ovo su njegova ljekovita i mistična svojstva…

Rusa je neprijatnog mirisa i izrazito gorkog ukusa, beremo ga u doba cvjetanja (od aprila do kraja avgusta) i to cijelu biljku, te brzo sušimo jer se inače pokvari i usmrdi.

Rusa je zasigurno jedna od najljekovitijih biljaka naše zemlje. Koristi se protiv bolesti jetre, slezine, žuči, bešike, protiv hroničnog bronhitisa, astme, nervoze, angine pektoris, arterioskleroze, otapa žučni kamenac, pijemo ga kod gripa, migrene, uremije, visokog pritiska, poboljšava vid, liječi hronične očne upale. Najrašireniji je lijek protiv virusnih bradavica.

Topla obloga od cijelog diijela nadzemne biljke vrlo brzo pomaže kod grčeva u stomaku, kao i kod bolova u polnim organima. Stavimo li rusin uvarak kao oblogu na stomak, otjeraće gliste.

Rosopas sadrži otrov helidonin, koji je u normalnim količinama neškodljiv, a zaustavlja dijeljenje ćelija te se zato koristi za liječenje svih vrsta raka. Veća količina izaziva mučninu i proliv i treba biti umjeren i oprezan i posavjetovati se s fitoterapeutom i ljekarom.

Evo jednog recepta od rosopasa koji možete lako napraviti sami.

Tinktura ruse

Uzmete dvije šake svježeg rosopasa, sitno ga isjecite, stavite u teglu sa širokim otvorom, pa sve zalijte jakom komovom rakijom. Pustite da stoji deset dana, uz povremeno protresanje, pijete od 3 do 10 kapi na kocki smeđeg šećera ili razmućeno u 1dl mlake vode. To se koristi protiv reume, gihta, hemeroida, vodene bolesti, bolesti želuca, te protiv raka.

Otvara put u raj

Vjeruje se da rosopas, ako raste oko kuće, daje ukućanima dug i prijatan život, takođe da dočekuje umrle na grobljima, gdje im pročišćava dušu i otvara put u raj, te pruža lijep zagrobni život, piše “Sensa“.

Komentari

komentara