Zdravlje

Deset opasnih znakova dijabetesa: Ako imate ove simptome, pravac kod doktora!

Napisao H. H.

Dijabetes je veoma komplikovan za kontrolisanje, stoga je neophodno javiti se na vrijeme ljekaru

Vjerovatno se pitate zašto dolazi do povećanja šećera u krvi? Glukozu dobijamo iz hrane, jer većina proizvoda povećava šećer više ili manje. Glukoza najviše raste iz ugljenih hidrata, ili masti, pa čak i vlakna utiču na ovaj nivo. Za većinu ljudi, povećanje šećera u krvi je prirodna pojava.

Kada pojedete nešto slatko ili napunjeno ugljenim hidratima, vaš pankreas počinje da proizvodi insulin, hormon potreban za obradu glukoze. Ostaci glukoze se skladište u jetri, to je energetska rezerva tijela.

Zdravo tijelo samostalno reguliše koncentraciju glukoze u krvi. Međutim, u prisustvu dijabetesa ili insulinske rezistencije, telo ne može proizvesti onoliko insulina koliko je potrebno, glukoza se ne može pravilno obraditi.

Ovo su glavni znaci visokog šećera:

Umor – stlni umor, slabost…
Glavobolja – hrnonični bol u glavi mora da se spomene ljekaru.
Zamagljen vid – osoba vidi sve mutno, pred očima mu “igraju” tačkice…
Često mokrenje – višak glukoze utiče na bubrege
Povećana žeđ – posljedica učestalog mokrenja

Ostali simptomi: problemi sa koncentracijom, suha usta, povećana glad, zbunjenost, nedostatak daha, svrab i ljuštenje kože itd.

Dijabetes je stanje kojim je teško upravljati; što se ranije bolest otkrije, veće su šanse da se održi trajanje i kvalitet života. Stoga, kada se otkriju znakovi visokog šećera u krvi, ne možete ostati ravnodušni.

Komentari

komentara