Zdravlje

Očistite organ bez kog nema života! – Šta uraditi kada je jetra masna?

Napisao H. H.

Fitoterapeuti objašnjavaju kako se stanje jednog od najvažnijih dijelova organizma može popraviti i prirodnim lijekovima, ali te metode se moraju kombinovati s klasičnom medicinom.

Prema kineskoj medicini, koja na čovjeka gleda kao na drvo, jetra predstavlja korijen organizma i samim tim ključ našeg zdravlja. Bez obzira na to što ima regenerativna svojstva, bez nje bismo mogli da preživimo svega dva dana, pa je od presudne važnosti voditi računa o ishrani, konzumaciji alkohola, šećera i kofeina, kako bismo obezbijedili besprijekoran rad ovog vitalnog organa. Ukoliko organizam izlažemo pesticidima, aditivima, lijekovima bez kontrole i različitim toksinima, stvara se mogućnost za nastanak masne jetre ili steatoze, a posljedice mogu biti fatalne.

Masna jetra je ne tako rijetko stanje kod ljudi, koje – u slučaju da se ne otkrije na vrijeme – može prouzrokovati njeno uvećanje, pojavu kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, ciroze i karcinoma jetre i na kraju njenog potpunog otkazivanja.

“Kurir” je zato istraživao na koje se sve načine ovaj problem može riješiti ili ublažiti, ukoliko do njega već dođe…

Poznati srbijanski fitoterapeut Miloš Ninković ističe da kod njega često dolaze pacijenti zamašćene jetre, niskog gvožđa i hemoglobina, pa čak i raka jetre.

“Probleme tih ljudi, nažalost, ne možemo da otklonimo, ali u saradnji s klasičnom medicinom u mogućnosti smo da im pomognemo i njihovo zdravstveno stanje popravimo za 60 posto. Najvažnije što mogu da im posavjetujem jeste da u organizam ne unose konzervanse i emulgatore, da jedu kuhanu hranu s mnogo svježeg povrća”, objašnjava Ninković.

Stalna, ali umjerena fizička aktivnost

Kako ističe, za masnu, naduvenu i blokiranu jetru posjeduje specijalan recept od korijena lincure i lozove rakije. Ipak, neophodno je naglasiti da nije svako kadar da ga napravi, pošto treba voditi računa o tačnom mjerilu upotrebljenih sastojaka.

“Korijen ove ljekovite biljke trebalo bi potopiti u lozovu rakiju i držati ga šest-sedam sedmica. Narednih šest mjeseci može se uzimati pola rakijske čašice ovog lijeka, što će masti dovesti u balans”, kaže Ninković i dodaje da postoje i druge kombinacije za prirodno čišćenje jednog od najvažnijih organa u organizmu, kao što su čaj od timijana, korijen cikorije i cvijet nevena.

Uglavnom je, kako objašnjava, riječ o prirodnim antioksidansima, sa antikancerogenim i umirujućim dejstvom.

Za liječenje takozvane tihe bolesti, koju je zbog izostanka simptoma moguće zapaziti i nakon čitave decenije, prvi uslov je prestanak unosa alkohola, pravilna i zdrava ishrana, kao i stalna, ali umjerena fizička aktivnost.

Komentari

komentara