Zdravlje

Koje sve bolesti liječi sunce?

Napisao H. H.

Sunce je izvor života. Svi prirodni procesi na Zemlji ovise o Suncu. Ljudi, biljke i životinje također ovise o Suncu i prilagođavaju se njegovom ritmu.

Mnogi naučnici danas smatraju da je, uz pravilnu prehranu i uravnotežen stil života, Sunčeva svjetlost najbolja zaštita od mnogih bolesti. Izlaganjem Suncu hranimo naš sistem cijelim spektrom ultraljubičastih zraka koje dolaze do Zemlje.

Prije nego što su bili izmišljeni antibiotici, helioterapija (terapija Suncem) je bila najuspješnija metoda liječenja infekcija, ali i drugih bolesti, piše “She.hr“.

Dokazano je da uživanje u suncu pogoduje psihičkom zdravlju, prevenira razna oboljenja i čuva zdravlje kože. Svi smo naučili kako je pretjerano izlaganje suncu može biti štetno za zdravlje kože, ali jeste li znali da, ako ne pretjerujete, od sunca možete imati puno više koristi?

Djelovanje serotonina potiče izlaganje sunčevim zrakama koje prodiru kroz oko, pa je jasno da možemo biti lošijeg raspoloženja u zimskim mjesecima.

Šta će još sunce učiniti za naše zdravlje?

Jača kosti

Izlaganje suncu utječe na proizvodnju vitamina D, a prema jednoj studiji iz 2018. godine samo 30 minuta u kupaćem kostimu će u velikoj mjeri povisiti nivo ovog vitamina koji igra veliku ulogu za vaše zdravlje. Manjak vitamina D je povezan s nastankom osteoporoze.

Prevencija raka

Iako pretjerano sunčanje može uzrokovati rak kože, umjereno ima pozitivan utjecaj na prevenciju nastanka raka.

Prema istraživanjima, oni koji žive na mjestima gdje nema puno sunca imaju veće šanse da će oboljeti od određene vrste raka, poput raka crijeva, jajnika, prostate ili gušterače. Liječi kožne bolesti Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije, izlaganje suncu može pomoći pri liječenju ovih kožnih bolesti:

  • psorijaze
  • ekcema
  • akne
  • žuticu

Dok neke terapije nisu za svakoga, dermatolog može preporučiti koliko je tretmana potrebno za određena stanja.

Komentari

komentara