Zdravlje

Zatrpani smo škart robom – Na tržištu BiH otkriveno je čak 70 opasnih proizvoda

Napisao admin

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je najnoviju listu nesigurnih proizvoda na domaćem tržištu, koju čini 70 neprehrambenih proizvoda, uglavnom za dječiju upotrebu, potvrdio je danas u Brčkom predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača distrikta Šukrija Dupčanin.


Kupovina (foto: cure.ba)

Dupčanin je naveo da se na listi nesigurnih proizvoda nalaze kablovi, igračke za djecu, dječija kolica, kreveci i hodalice, porijeklom iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Meksika, Poljske, Danske, Češke i Njemačke.

“Riječ je o proizvodima čija upotreba izaziva hemijski i rizik od požara, strujnog udara, povreda i gušenja, a prisutni su na tržištu cijele BiH”, rekao je Dupčanin na konferenciji za novinare.

On je pozvao potrošače u Brčko distriktu da uz kupovinu bilo kojeg proizvoda obavezno uzimaju račun i da se, u slučaju nezadovoljstva kupljenim artiklom ili kvara, jave trgovcu i zatraže zamjenu robe ili vraćanje novca.

Dupčanin je poručio potrošačima da, ukoliko u tome ne uspiju, zaštitu potraže u Udruženju, koje će ovih dana po svim mjesnim zajednicama podijeliti letke sa spiskom nesigurnih proizvoda.

doznajemo

Komentari

komentara