Zdravlje

Sezonska gripa odnosi živote u BiH: Savjeti stručnjaka i doktora

Napisao H. H.

Kihanje, kašljanje, visoka temperatura, otežano disanje, samo su neki od znakova da je gripa pokucala upravo na vaša vrata.

Pitali smo građane kako se štite od gripe?

– Nikako.

– Voće, povrće, ne koristim bijeli luk, rijetko.

– Imamo gripu, idemo upravo raditi nalaze.

– Odavno nisam imala grip.

Da li se vakcinišete?

– Ne.

-Hvala Bogu, još nemam gripe.

No, sezonska gripa koja hara sjevernom hemisferom uzima maha i u BiH.

Smrtni slučajevi prouzrokovani i influencom AH1N1 bilježe se u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Banjaluci. Ukupno devet ljudi u BIH, umrlo je od posljedica gripe.

“U proteklom periodu 31 pacijent je bio hospitaliziran u Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla. Trenutno, na navedenoj Klinici je hospitalizirano 12 pacijenata pod dijagnozom sindrom inluenze ili gripa. Nažalost, i pored svih preduzetih aktivnosti i napora medicinskog osoblja, u dva pacijenta je došlo do letalnog ishoda zbog izuzetno teškog komorbiditeta, odnosno pridruženih dugotrajnih hroničnih bolesti“, poručili su iz UKC Tuzla.

U Federalnom Zavodu za javno zdravstvo potvrđuju ukupno sedam smrtnih slučajeva, većinski se radi o virusu tipa A. Od početka sezone od ukupno testiranih 206 uzoraka, 65 je pozitivno na virus gripe.

“Tri smrtna ishoda registrovana su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom i dva u Kantonu Sarajevo“, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Virus gripe tip A, podtip A (H1N1) pdm09 – virus za koji se pogrešno veže termin “svinjska gripa” je virus sezonske gripe, koji je kod nas u stalnoj cirkulaciji.

Na području Federacije BiH registruje se umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekle dvije sedmice.

Dva smrtna slučaja bilježe se u Banjaluci.

Prijavljeni broj obiljelih koji se u RS ambulantno liječe od oboljenja sličnih gripi pet puta je manji nego prošle godine. 2019. Prema podacima Instituta za javno zdravlje RS od 772 potvrđena slučaja, 62 su bila sa smrtnim ishodom.

“Radi se o osobama starije životne dobi sa višestrukim komorbiditetima, nažalost teške forme gripe se i očekuju kod ovakvih pacijenata. Zato tokom cijele sezone apelujemo da se vakcinišu, jer je vakcina jedini način da se zaštite da budu sigurni da će imati bar blaži oblik gripe“, kazala je Nina Rodić Vukmir, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje RS.

Bolnice RS su prijavile 54 teška slučaja, najviše bolnica Doboj 22. Kažem ipak, situacija je mnogo, mnogo blaža nego prošle godine.

Dominantan soj influence A je -H3, od influence B-podtip Victoria, a na trećem mjestu virus H1.

Naležni ističu: “Nema mjesta panici“, tvrdi Branislav Zeljković, dirketor Instituta za javno zdravstvo RS.

Svake godine u svijetu od sezonske gripe oboli od 3 do 5 miliona osoba, sa smrtnim ishodom i do 500 000 . Iz Instituta za javno zdravstvo izdali su smjernice za prevenciju, te prečavanje eventualnih epidemija, prenosi “N1“.

Komentari

komentara