Zdravlje

Novo istraživanje – Izgubite li ovaj broj zuba, očekujte ozbiljne zdravstvene probleme

Napisao admin

Gubitak zuba povezan je s nekoliko rizičnih faktora vezanih uz bolesti srca. Spomenuti rizični faktori uključuju dijabetes, pretilost, visoki krvni pritisak i pušenje, pokazalo je novo istraživanje.


zubi (foto:cure.ba)

Američki naučnici analizirali su stomatološku dokumentaciju gotovo 16.000 osoba iz 39 zemalja. Oko 40 posto saučesnika imalo je manje od 15 zuba, 16 posto ih nije imalo uopšte, dok je 25 posto ispitanika prijavilo krvarenje iz desni. 

Zanimljivo, ali što su saučesnici imali manji broj zuba, to je kod njih bilo izraženije povećanje nivoa štetnog enzima koji podstiče upalu i otvrdnuće arterija. Autori studije takođe su napomenuli da je s manjim brojem zuba povezan i povećan nivo i drugih rizičnih markera povezanih sa srčanim bolestima, poput ‘lošeg’ LDL holesterola i visokog krvnog šećera, krvnog pritiska i širine struka. 

Osobe s manjim brojem zuba sklonije su i dijabetesu, dok je krvarenje desni povezano s višim nivoima lošeg holesterola i krvnog pritiska. 

‘Daljnja će istraživanja pokazati uzrokuje li parodontna bolest koronarnu bolest srca. Moguće je da dva spomenuta zdravstvena problema dijele zajedničke faktore rizika. Oni mogu uzrokovati sistemske upale te ulazak bakterija iz zaraženih zuba u krv’, pojasnili su stručnjaci.

Jasna veza između gubitka zuba i bolesti srca je dokazana, ali istraživači dodaju da im još uvijek nije jasno što uzrokuje povezanosti gubitka zuba, zdravlja desni i srca.

Magazin.hr

Komentari

komentara