Zdravlje

Beograd – Djevojčica se htjela ubiti jer su je vršnjaci vrijeđali na Facebooku

Napisao admin

Nije htjela da ide u školu, da jede, ni da spava. Plakala je po cijeli dan. Poslije pet dana objasnila mi je da joj školski drugovi ostavljaju poruke na Facebooku: “Debela, ne zaslužuješ da živiš”, “Vepre, polomićemo te”, “Bolje ne dolazi u školu krmačo”, kaže Beograđanka B.T. majka devetogodišnje devojčice žrtve nasilja preko interneta.


Facebook (foto: cure.ba)

Majka je ispisala kćerku iz škole i prijavila policiji. Do danas nije dobila odgovor.

– Kćerka mi je u jednom trenutku rekla: “Mama ja ću se ubiti, ne mogu ovako da živim” . Sledila sam se. Policija ništa nije uradila, nisu otkrili ko šalje prijetnje, niti sa kog servera se šalju takve poruke – nastavlja ispovijest B.T., majka maloljetne djevojčice.

Ovakve i slične prijave policiji, pogotovu u manjim gradovima, završe se najčešće na konstataciji, da su to dječije šale, ili obećanjem “javićemo se kada saznamo odakle stižu poruke” – pišu mediji u Srbiji.

Nebojša Vasiljević, pomoćnik srpskog ministra telekomuniakcija kaže da su opasnosti i neprilike koje dijete može da doživi na Internetu slične onima u svakodnevnom životu.

– Dešava se i da neko preuzme kontrolu nad nekim nalogom, promijeni šifru i šalje uvredljive poruke. Gotovo svakodnevno šaljemo prijave MUP-u, ali ne znamo šta je po tim prijavama urađeno – kaže Vasiljević i dodaje da je zbog ovog problema nedavno prekinut projekat “Centar za bezbjedni Internet” kako bi se spriječile zloupotrebe djece.

Psiholog Nikolina Ljepava, član Udruženja “Roditelj”, objašnjava da nasilje uglavnom provodi osoba iz socijalnog okruženja žrtve, koja ili žrtvu poznaje ili to radi na nečiji nagovor.

– Maltretiranje na internetu često znači postojanje nasilja u realnom životu. U pitanju je nov i nedovoljno proučen tip zlostavljanja koji često ignorišu nadležne institucije, što zbog nepoznavanja problema, što zbog nepostojanja mehanizama prevencija i intervencija.

Da je stvar ozbiljna pokazuje i nedavni slučaj kada je učenica osnovne škole u Valjevu koju su školski drugovi ismijavali na Facebooku, pred kraj polugodišta doživjela takav šok da joj je stalo srce, i morala je biti hospitalizirana.

doznajemo

Komentari

komentara