Zdravlje

Svečana trpeza – Evo kako da ne pretjerate u jelu i piću za vrijeme praznika

Napisao admin

Za vrijeme praznika svečana trpeza podrazumijeva gomilu ukusnih i izuzetno kaloričnih jela – od raznog mesa preko sarme, salata sa majonezom do ukusnih torti i kolača. Đakonija do đakonije, pa je teško odoljeti. Evo kako da ne pretjerate.


jelo (foto:cure.ba)

Ako budete jeli tek da utolite glad i ako masnu hranu zamijenite lakšom, nećete imati stomačnih problema niti će vas mučiti nadutost, grčevi i bolovi u želucu. 

U vrijeme praznika ljudi neredovno jedu – tokom dana ne jedu ništa, a uveče se prejedaju. Obično se, tvrde upućeni, za prazničnu večeru pojede deset odsto više hrane, nego što je to uobičajeno, a to je glavni razlog problema. Zato nikada ne sjedite za sto praznog stomaka. Neka obroku prethodi šaka badema i ublažićete moguće tegobe. 

Hranu dugo žvaćite i ne gutajte je brzo jer će nesažvakani zalogaji kasnije izazivati probleme sa varenjem. Neka obrok bude uz čašu crnog vina. Nemojte samo sjediti, nego se i krećite, pa i zaplešite. Cigarete su opasnije od jela i pića, često provjetravajte prostoriju, a još bolje bi bilo da pušači odlaze napolje da puše. 

UBLAŽITE NADIMANJE 

Gorki sastojci pospješuju varenje. Zato poslije jela žvaćite nekoliko zrna komorača, anisa ili kima. Dobre su i kapi od maslačka i kleke.  

SPRIJEČITE MUČNINU 

Važno je da umirite stomak i podstaknete njegov rad kako bi hrana brzo otišla u crijeva. U tome će pomoći kašičica matičnjaka na kocki šećera ili kapi koktela od gorkih biljaka, kima, kamilice, nane i matičnjaka.  

KAD SE JAVI GORUŠICA 

Kada je želudac preopterećen ili ste jeli previše slatkiša i ljute hrane stvara se neprijatna kiselina. Da biste je spriječili, sjedite uvijek pravo da se želudac ne bi zavezao. Pomoći će i tablete sa sastojcima koji neutrališu kiselinu, a najbolji su magnezijum i aluminijum u kombinaciji.  

MAMURLUK 

Spavajte i unosite mnogo tečnosti, svježe cijeđene voćne sokove, vitamin C bilo u efervetama ili kroz citrusno voće. Efikasno je i naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom. 

Ako se prejedete…  

Poslije prejedanja izbjegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka- nekoliko badema, ćuretinu i suhe kajsije. Takođe, u smanjenju nadutosti može da vam pomogne probiotski jogurt, a prednost dajte tečnostima, jedite čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu ili čaj od nane ili matičnjaka. 

Ako nemate namjeru da danima osjećate posljedice pretjerivanja s hranom i pićem poslušajte naše preporuke. Osnovna je da na obimnu gozbu ne idete potpuno gladni. 

– Klasičan jelovnik učinite zdravijim: umjesto proje sa sirom i suhomesnatim  proizvodima, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu. U sarmu ne stavljajte suho meso nego pred kraj kuhanja dodajte malo ulja sa alevom paprikom ili drugim biljnim začinima. 

– Jedite meso, ali bez kožice. 

– Odaberite piće – aperitiv ili čašu alkohola uz obrok – ne jedno i drugo. 

– Zasladite se parčetom torte ili kolača. Ne isprobavajte sve đakonije.

cure.ba

Komentari

komentara