Ljepota Zdravlje

Kozmetički saloni – Pet novih i starih tehnika uljepšavanja koje će vas koštati zdravlja

Napisao admin

Kozmetički saloni ih često ponosno oglašavaju kao svjetske trendove koji su napokon došli i na naše tržište. Pogledajte pet novih i starih tehnika uljepšavanja koje će vas koštati zdravlja.


tijelo (foto:cure.ba)

Toliko tehnika uljepšavanja zvuči kao stvarno dobra ideja – jer ko ne bi želio vratiti vlažnost i elastičnost kože, omekšati svoju kosu ili dobiti lijep sjaj? No, u nastojanju da izgledate najbolje moguće, ponekad možete postati žrtva nezdravim, pa čak i opasnim tretmanima.    

Ove godine među popularnim trendovima pet su se pokazali vrlo nezdravima: 

Keratinski sistemi za ravnanje kose (Brazilian Keratin) 

Tretmani s keratinom već duže zabrinjavaju liječnike. Brazilsko ravnanje trebalo bi zabrinjavati i vas jer od ove godine dva najveća proizvođača ovog tretmana uz svoj će proizvod imati upozorenje o karcinogenom djelovanju formaldehidskih plinova koji se ispuštaju dok se proizvod miješa.  

Injekcije za oblikovanje zadnjice 

Silikon nije odobren za ubrizgavanje u ljude, a ipak je ovo postao brzorastući trend. Mnogi ga provode kod kuće ili im ga uštrcavaju nesavjesni ‘stručnjaci’. Jednostavno nemojte biti tako nerazumni.  

Tamnjenje u solariju 

Čak i ako ne pretjerujete s odlaskom u solarij i jedan jedini tretman koji vam daje ‘zdrav sjaj’ stvara 29 posto veću vjerovatnost da razvijete karcinom bazalnih stanica i 69 posto veću vjerovatnost da se razvije karcinom planocelularnih stanica – dvije vrste smrtonosnog raka kože.  

Pedikura s ribicama 

Tretman ribicama Garra rufa zvuči simpatično. Stavite noge u akvarij i ribice koje nemaju zube vam izgrickaju mrtve stanice kože, piše Magazin. Međutim britanska analiza provedena u nizu ovakvih salona pokazala je da se korisnici usluge mogu zaraziti na antibiotik otpornim bakterijama kao što su Vibrio vulnificus, Vibrio cholerae, S. agalactiae pa čak i Streptococcus agalactiae, te tako dobiti upalu pluća i druge opasne infekcije.  

Bikini depiliranje voskom 

Dr. Emily Gibson, dermatologinja iz V. Britanije, objašnjava da depilacija stidnih dlaka stvara mikroozljede na koži zbog čega je osoba sklonija infekcijama – ili zbog bakterija koje se već nalazi na genitalnom području ili zbog seksualno prenosivih bolesti.  

‘Stidne dlake zaista imaju svrhu. One pružaju svojevrstan ‘jastuk’ protiv trenja koje inače može uzrokovati sitne ozljede kože, a štite nas i od bakterija’, pojasnila je dr. Gibson za MedPage Today. To je vidljivi rezultat adolescentskih hormona i sigurno nije nešto čega bismo se trebali sramiti.

cure.ba

Komentari

komentara