Zdravlje

Pazite šta pijete: Za kilograme nije uvijek kriva hrana

Napisao H. H.

Ako bi se rado riješili suvišnih kilograma, najprije analizirajte šta sve popijete u toku dana.

Najopasnija su slatka pića i alkohol. Nedavna studija je pokazala da približno 37 posto suvišnih i škodljivih kalorija konzumiramo kroz slatka pića, te da one imaju velik uticaj na skupljanje masnoće u tijelu, prenosi “Radiosarajevo“.

Koju, dakle, tekućinu možemo piti?

Zeleni čaj

Uživajte u zelenom čaju jer on sadrži sastojke koje tope kalorije. Radi se o tvari katehin koja pospješuje (neki čak kažu i udvostručuje) djelovanje metabolizma. Ali pazite, ako u čaj dodate šećer, ukrast ćete mu korisne sastojke.

Kafa

Poput čaja, i gorka kava je bogata korisnim tvarima. Ako je ne možete zamisliti bez šećera, morate imati na umu da na taj način konzumirate i do 200 kalorija dnevno više. Ako želite da kava počne djelovati kao sagorjevač kalorija, počnite se navikavati na ukus kave bez šećera, mlijeka ili šlaga.

Nemasno i sojino mlijeko

Istraživanja univerziteta u Tennesseeju pokazala su da redovno uživanje tri šoljice nemasnog mlijeka na dan može pomoći smanjenju masnih naslaga – i to za deset posto. Mlijeko, naime, sadrži kalcij i aminokisline koji skupa stvaraju hemijsku reakciju koja pomaže u sagorjevanju masti u tijelu.

Još je učinkovitije sojino mlijeko. Osim toga što sagorijeva masti, dovodi u ravnotežu i ženske hormone. S obzorim na to da stručnjaci nisu jedinstveni u pogledu konzumiranja običnog ili sojinog mlijeka, ipak je potreban oprez. Ne smije se pretjerivati u količini konzumiranog mlijeka.

Šta treba izbjegavati?

Alkohol

Iako je umjereno konzumiranje alkohola dozvoljeno, ukoliko želite smršati zaboravite na to. Osim toga, alkohol budi apetit. Ugljični hidrati i proteini koje sadrži alkohol bivaju pohranjeni u tijelu još dugo nakon konzumiranja. Možete ih iskoristiti jedino tjelesnom aktivnošću, inače se pretvaraju u mast. Još jedna loša strana alkohola – on zaustavlja korištenje masnoće sve vrijeme dok je u organizmu. Drugim riječima, na partiju ste, bjesomučno plešete i pomalo pijuckate – nećete smršati. Još jedna infomracija – vina sadrže od 100 do 120 kalorija po čaši .

Voćni sokovi

Kada pomislite na voćni sok, sigurno pomislite na zdravlje.Nije baš tako, pogotovo ako sok nije prirodan. Većina sokova ima dodan šećer. Tako jedna čaša soka može sadržavati i 110 kalorija i sadržavati dva puta više od prirodnog soka i skoro ništa vlakana.

Najbolje rješenje je da iscijedite sok od voća i u njega dodate još vode.

Light pića

Pića kao što je Coca Cola bez šećera su, realno gledajući, otrov za organizam. Naučnici s univerziteta Purdue su zaključili da se takva pića doslovno igraju s vašim organizmom. Nakon njih osjećate veliku želju za hranom, pogotovo onom slatkom. Ova pića nemaju šećera, ali zato u sebi sadrže čitav niz hemijskih dodataka i zaslađivača koji su organizmu još štetniji. Strogo izbjegavajte sva light pića.

Komentari

komentara