Zdravlje

Genijalni trikovi naših baka: Potopite noge u jedno od ovih mješavina i više nikada neće smrditi

Napisao H. H.

Ako imate gljivičnu infekciju na nogama, ona može biti uzrok da vam noge smrde, a javlja se naroćito u ljetnom periodu. Da bi vam pomogli riješiti taj problem, donosimo vam nekoliko recepata koji vam mogu biti od pomoći:

-Neka vam noge budu stalno suhe i čiste, koristite obuću od prirodnih materijala, pamučne čarape i nemojte djeliti peškire i čarape sa drugima. Također, ne hodajte bosi na javnim bazenima i tuševima i mjenjajte staru obuću jer i ona može biti izvor zaraze.

PROČITAJTE  Pravi tradicionalni uskrsni kolači: BLIŽI SE PRAZNIK, SPREMITE IH

Ako imate probleme sa gljivičnim infekcijama možete pripravljati razne prirodne ljekove od sastojaka koje već imate kod kuće.

  1. Soda Bikrabona
    Uspješno liječi gljivične infekcije, pomaže u otklanjanju loših mirisa stopala. Dodajte pola šolje sode bikarbone, 1/4 šolje 3% vodik peroksida i pola šolje gorke soli, u 4 šolje tople vode. Sve sastojke dobro pomješati a zatim dodati 1/4 šolje sirćeta. U takvoj smjesi držite noge oko 10 minuta, a zatim ih operite čistom vodom i osušite. Ponovite postupak svake sedmice 2x.
  2. Jogurt
    Jogurt zbog svojih prirodnih svojstava je također odličan “lijek” za stopala koja su zahvačena gljivičnom infekcijom. Sadrži korisne bakterije i druge mikroorganizme koji uništavaju gljivične infekcije. Sve što treba da uradite jeste da potopite noge u jogurt ili ih namažete jogurtom, ostavite da se osuši jogurt na nogama, a zatim ih isperete i osušite.
  3. Skrob
    Vrlo dobro apsorbuje vlagu i samim tim pomaže u lječenju gljivičnih infekcija. Potrebno vam je pola kašikice kukuruznog skroba i topla voda.
    Pomješajte skrob i tolu vodu te stavite u rernu na 220 stepeni da potamni. Operite i osušite noge, zatim ih namažite ovom smjesom i ostavite da odstoji 1 minut, a zatim  ih ponovo operite i osušite.

Komentari

komentara