Zdravlje

Zbog rijetke bolesti zaudara po pokvarenoj ribi – nema pomoći!

Napisao H. H.

Nesretna žena pati od Trimethylaminurije, metaboličke bolesti zbog koje joj tijelo zaudara na pokvarenu ribu, luk i izmet. Svoj miris opisuje kao kombinaciju prvog i drugog.

Kelly Fidoe-White, 36-godišnjakinja iz engleskog Oldhama, već godinama boluje od rijetke, metaboličke bolesti Trimethylaminuria. Bolest je poznata i kao sindrom ribljeg mirisa jer tijelo zaudara po mirisu pokvarene ribe, luka i izmeta, prenosi “24sata“…Kelly je oslobođena mirisa izmeta, ali miris pokvarene ribe u kombinaciji s lukom ne donosi joj dobro. Zbog tog problema prebačena je u noćnu smjenu na svom radnom mjestu, u gradskoj bolnici.

Prije se tuširala i mijenjala odjeću dva puta dnevno te uz to trošila cijelu bocu dezodoransa kako bi prikrila miris, ali sve je bilo uzalud. Osim samog mirisa, postoji vrlo malo drugih simptoma, a ljudi koji boluju od nje nerijetko su skloni depresiji i društvenoj izolaciji.

Od ove rijetke bolesti u svijetu boluje između 300 i 600 ljudi, a razvija se kada tijelo više ne može razgrađivati tvari iz namirnica koje sadrže kolin, bezbojni prah lako topiv u vodi. Tada tijelo počinje lučiti isti miris kroz znoj, dah i urin.

U cijeloj ovoj priči nevjerojatno je da Kelly nema osjet mirisa, piše “The LAD Bible”.

“Ne postoji tableta koja bi poboljšala moju situaciju, iako ja uzimam koktele tableta. U mladosti sam bezbroj puta čula da mirišem poput ribe, na što bih rekla da sam jela riblji sendvič”, kaže Kelly.

“Bilo je užasno teško nositi se s tim kao tinejdžer. Provela sam sate i sate ispod tuša prije službene dijagnoze. Kipuća voda i ribanje kože do crvenila predstavljali su mi noćnu moru.

Uprkos svojoj bolesti, Kelly je upoznala sadašnjeg supruga Michaela prije 16 godina. Par je sretan zajedno i neugodni mirisi im ne predstavljaju nikakvu prepreku u njihovoj ljubavi.

Komentari

komentara