Magazin

IRSKA – Devetogodišnjak pronašao poruku u boci koja je puštena u okean prije 8 godina

Napisao admin

Oisin Milea, devetogodišnji dječak iz regiona Vaterford, na jugoistoku Irske, pronašao je poruku u boci koja je puštena u okean u Kanadi prije osam godina i uspio da stupi u kontakt sa dvije djevojke koje su poslale poruku.


poruka (foto:cure.ba9

Šarlin Delp i Kladija Garno iz Montreala pustile su bocu tokom odmora u kvebeškom regionu Gaspezi juna 2004. godine kada su imale 12 godina. 

Dječak je bocu našao na obali njegovog sela Pasadž Ist. U boci je bila poruka napisana na francuskom jeziku, sa datumom 4. juni 2004. godine, i prezimenima dvije djevojčice, te imejl adresom koja više nije u funkciji. 

“Došle smo na ideju da pošaljemo ovu poruku nakon što smo gledale emisiju o mladima koji su ostavljali poruke u bocama“, izjavile su djevojke koje su ostavile poruku u boci. 

Boca je proputovala dug put, prošla je 4.000 kilometara od mjesta gdje je spuštena u vodu. 

Dječak je ispričao da je bocu pronašao nakon što je nekoliko dana u tom kraju duvao snažan vetar, a na moru su bili veliki talasi koji su na obalu izbacili brojne predmete. 

“Na obali je bilo puno odbačenih stvari. Spazio sam bocu i vidio da nešto ima u njoj. Prvo sam pomislio da je riječ o naljepnici“, izjavio je dječak. 

Kako javlja Srna, on je dodao da nije razumio ništa, jer je poruka ispisana na francuskom, ali je primijetio datum i imejl adresu. 

“Otrčao samo kući i mama mi je pomogla da prevedem poruku“, objasnio je dječak. 

Pokrenuta je kampanja putem televizije i društvenih mreža, što je omogućilo da djevojke, sada 20-godišnjakinje, stupe u kontakt sa Oisinom putem “skajpa“. 

Oisin im je pokazao bocu i poruku napisanu prije osam godina. Djevojke su bile iznenađene što je neko pronašao njihovu poruku, puštenu s druge strane okeana prije toliko godina.

cure.ba

Komentari

komentara