Magazin

Poruke iz šoljice kafe: Ljiljan najavljuje brak, pijetao nevjeru, avion nezgodu, zmaj donosi saobraćajnu nezgodu, a koza neiskrenost

Napisao H. H.

Kafa je oduvijek bila važan posrednik u međuljudskoj komunikaciji, a mnogi joj daju i onu proročku dimenziju, tražeći u njenim ostacima, na slikovitom dnu šoljice, odgovore na velika i važna životna pitanja.

Od tradicionalnih turskih kafana iz 16. vijeka do današnjih modernih restorana, kafa snažno utječe na različite aspekte ljudskog postojanja. Proricanje budućnosti iz taloga kafe ritual je koji je iz daleke prošlosti uspješno doputovao i do modernog doba, pa tako danas u njemu i oni najveći skeptici prepoznaju razonodu kojoj je teško oduprijeti se. Riječ je o gotovo filozofskom pristupu čitanja simbola i njihovih značenja, a što je mašta razigranija i retoričke sposobnosti razrađenije, tumačenje je interesantnije. Ukoliko zaista želite da uživate u čarima ovog šarmantnog rituala, potrebno je uzeti u obzir neka pravila, piše Aura.

Jaka crna kafa

Najbolje je da svježe skuhanu, jaku crnu kafu poslužite u najobičnijoj šoljici za kafu. Kad se kafa popije, kružnim pokretima lijeve ruke (poželjno je napraviti tri ili sedam krugova) talog se razliva po dnu. Potom se šolja okrene i odlaže na tanjirić kako bi se formirale sudbinske linije. Jedno od osnovnih pravila je strpljenje! Osoba koja gleda u šolju prvo će u miru razgledati cjelokupnu sliku i onda početi s analizom.

Simboli i značenje

Razmještaj simbola u šoljici povezuje ih s određenim vremenom pa se tako sve ono što je bliže vrhu odnosi na budućnost, ono u sredini na sadašnjost, dok se slike sa dna šolje vezuju za prošlost.

Značenja su većinom vrlo logična pa tako avion simbolizuje putovanje, a zmaj ili bodež opasnost. Umijeće je međutim, u njihovom smještanju u kontekst i čitanju dodatnih tragova pa će tako nekome nesavršena slika aviona značiti moguću nezgodu. Također je vrlo važna pozicija pojedinih simbola, pa tako čajnik koji se nalazi na vrhu šoljice nagovještava dane sreće i zadovoljstva, dok onaj na dnu ukazuje na moguće sukobe.

Životinjski simboli

Životinjski kao i biljni simboli su među najzastupljenijima, a njihova značenja su vrlo složena. Zmaja treba shvatiti kao upozorenje na mogući verbalni sukob ili još gore, ako se pripremate za putovanje na saobraćajnu nesreću, dok s druge strane, konj simbolizuje vjernost i prijateljstvo. Upravo su za konja karakteristične različite modifikacije pa tako onaj u galopu predstavlja dobre vijesti, dok je sama konjska glava najava početka nove ljubavne veze.

Kornjača i koza ne donose ništa dobro, dok prva nagovještava naporan i dug period i poteškoće na poslu, druga upozorava na neiskrenost i prisustvo nedobronamjernih ljudi. Zec ukazuje na nečistu savjest, dok labud ukazuje na uživanje u općem blagostanju, ljubavi i sreći.

Kafa o ljubavi

Uzme li se u obzir da je ovaj maštoviti ritual danas dio druženja dama svih godina, ne čudi da je ljubav najvažnija tema. Tako će ljiljan, ćelava glava, srce i prsten razveseliti damu kojoj se gata jer oni nagovještavaju dolazak ljubavi i moguće uplovljavanje u bračnu luku. Ljubavnu sreću i sklad u vezi ili braku simbolizuju djevojačke grudi i lik palme, dok su u ovom kontekstu najnepoželjniji pijetao i nož koji upućuju na nevjeru i rastanak. Kafa može reći mnogo toga o zdravlju i poslovnim (ne)uspjesima, može otvoriti oči kada su prijatelji u pitanju ili upozoriti na moguća neprijateljstva.

Bilo da ste sujevjerni i da dan ne možete da počnete bez poruke iz crnog taloga ili da ste najtvrdoglaviji skeptik koji na dnu šoljice prepoznaje samo ostatak nečega što kratkoročno razbistri um i lansira u novi dan, ovaj ritual je nešto što na ljudsku maštu može imati samo pozitivan efekt, a i može podsjetiti čula na zaboravljene mirise tradicije i nekih drugih vremena i svjetova.

Komentari

komentara