Magazin

Kakva sramota i tuga – Evo šta su uhvatili da radi najpoznatije usvojeno ratno siroče!

Napisao admin

Ulice Sarajeva tog 16. 10. 1993. zasipale su granate. Ivanka Šućur (65) uprkos opasnosti izašla je na ulicu do pumpe za vodu. Pala je još jedna granata. Potrčala je do zgrade tražeći zaklon, i odjednom začula dječji plač…


Ušla sam u prostoriju i na podu u prljavštini vidjela dijete koje je puzajući pokušavalo dohvatiti komad polomljenog stakla. “Nemoj to dirati!” upozorila sam ga.

Pritrčao mi je i tako jako me zagrlio da ga nisam mogla odvojiti od sebe – pričala je Ivanka pokazujući odjeću i bočice koje i danas čuva u metalnoj kutijici. Uzela je dječaka u naručje i odnijela ga do policije misleći kako će mu pronaći roditelje, ali su joj rekli da dječačića nitko ne traži.

Donijela ga je kući. Dijete je trebalo presvući i tada je među njegovim stvarima pronašla papirić na kojem je pisalo da se zove Elvis Salkanović, da je rođen 9. 1. 1992. u Čapljini te da mu je majka umrla, a otac Ahmet pobjegao.

Ivanka je od prehranila i odgojila ratno siroče Sarajeva. Ivanka je od bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića primila nagradu “Srce na dlanu” za dobro djelo, a od Svjetlane Broz nagradu “Duško Kondor”. U Italiji u Padovi su joj izgradili spomenik u “Parku pravednika”. I kako je kazivala, njena najveća nagrada je Elvis. Mladić je, pisalo se prošle godine, dobio i posao i počeo da radi…

Ali, to je jedna strana medalje, a druga je da je nedavno Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu optužilo upravo Elvisa Salkanovića (23) zbog djela prinude na spolni odnos maloljetnice i ucjenu, piše bh. izdanje zagrebačkog “Večernjeg lista”.

Naime, tereti se da je početkom ove godine sa 17-godišnjakinjom, s kojom je bio u ljubavnoj vezi, mobitelom snimio intimni odnos pa joj potom rekao da mora raditi sve šta kaže ili će u suprotnom snimke javno objaviti. Navodno, poslao joj je i SMS poruku da će reći njenim roditeljima ako mu ne bude donijela novac. Ona je iz kuće uzela oko 2.500 eura i 20. 1. u Hrasnici mu predala novac. Ali, kako se navodi, ni to nije bilo dovoljno, pa je, prijeteći i dalje objavom snimke, maloljetnicu odveo u drvenu baraku u tom naselju i prisilio je na spolni odnos. 23-godišnjak nije poricao se*sualni odnos s maloljetnicom, ali je tvrdio da je ona na to pristala. Kada je riječ o novcu, kazao je da mu je dobrovoljno i bez nekog posebnog razloga dala oko 100 KM.

Inače, Salkanović je i prije osuđivan, a tada je žrtva njegovih ucjena, navodno, bila udana žena.

cure.ba

Komentari

komentara