Magazin

Budite oprezni – Šta ne treba objavljivati na Facebooku

Napisao admin

Društvene mreže su postale naša svakodnevnica. Ljudi provode veću količinu vremena na nekoj od ovih popularnih stranica za druženje. Međutim, i na njima je, kao i u stvarnom svijetu, potrebna izvjesna doza zaštite. Šta se ne preporučuje da objavljujete na Facebooku i zašto? Pogledajte u nastavku teksta.


Facebook (foto: cure.ba)

Datum i mjesto rođenja

Iako je lijepo primiti čestitke od prijatelja s kojima ste povezani na Facebooku, trebali biste dva puta razmisliti prije nego objavite datum rođenja. Otkrivanje tačnog datuma i mjesta rođenja je kao da lopovima dajete sigurnosne podatke vašeg bankovnog računa. Veoma je lako doći do vašeg matičnog broja upotrebom tačnog datuma i mjesta rođenja. Ne morate brisati datum rođenja sa Facebooka, dovoljno je da ga “pomjerite” par dana prije ili poslije datuma kada ste se rodili.

Djevojačko prezime vaše majke

Djevojačko prezime vaše majke je posebno važan dio informacije, u najmanju ruku zato što se pojavljuje kao sigrunosno pitanje na većini internetskih stranica (od elektronske pošte do kreiranja profila na nekoj od društvenih mreža). Kompanije koje stoje iza kreditnih kartica (Visa, MasterCars, itd.), provajdera interneta i druge mnogobrojne kompanije često se oslanjaju na ovu informaciju kako bi zaštitili vaše lične podatke.

Kućna adresa

Objavljivanje kućne adrese omogućuje svima da saznaju gdje živite, od osoba s kojima ste nekada bili u emotivnoj vezi do poslodavaca. Otvaranje na ovaj način može imati negativne posljedice: na primjer, bilo je slučajeva u kojima su provalnici koristili podatke osoba objavljenih na Facebooku.

Duža putovanja

Nikada nemojte objavljivati na Facebooku da ćete biti odsutni od kuće duži vremenski period. Kada objavite tačne datume vašeg odmora ili putovanja, nikada sa pouzdanošću ne možete znati ko će od “prijatelja” tu informaciju iskoristiti u negativnom kontekstu.

Kraća putovanja

Iako nove funkcije, kao što je Facebook Places, omogućavaju da “objavite” gdje se nalazite u bilo kojem trenutku (restoran, kafić, park itd.), stručnjaci savjetuju da razmislite dva puta prije nego podijelite informaciju o kraćem odsustvovanju iz vašeg doma. Lopovi mogu iskorisitit te informacije kako bi vam provalili u kuću.

 
Neprikladne fotografije

Do sada skoro svi znaju da fotografije uvredljivog sadržaja, ilegalne ili na drugi način inkriminirajuće fotografije objavljene na Facebooku mogu vas koštati posla (ili još gore). Ali, čak i izbrisane fotografije vas mogu “proganjati”. Prema riječima portparola ove društvene mreže, zbog određenih tehničkih razloga, serveri Facebooka mogu čuvati i fotografije koje ste izbrisali i to na neodređeno vrijeme.

 

minimagazin

Komentari

komentara