Magazin

Koje tkanine su savršene za ljeto, a koje trebamo izbjegavati?

Napisao H. H.

Iako je dobro poznato kako posebno ljeti treba pripaziti na materijale od kojih je sašivena odjeća te izbjegavati tkanine u kojima koža ne diše, često nam je teško odoljeti preslatkoj majici koja nije napravljena od 100 posto prirodnog materijala.

Odabir tkanine koje nosimo tokom toplijih ljetnih mjeseci je vrlo bitan pa svakako nastojte izbjegavati odjeću u kojoj koža ne može disati.

Ovo su tkanine koje su savršene za ljeto:

Pamuk

Klasični prozračni pamuk je sjajan izbor za sve, od bluza, pokrivača za krevet do lepršavih haljina. Osim toga, pamučna odjeća odlično izgleda bilo da je nosite za dnevne ili noćne prigode.

Lan

Ima li šta udobnije od odjeće načinjene od lana, tkanine koja je ugodna za nošenje tokom ljetnih vrućina. Efikasno sprječava znojenje iako ima jednu manu: lako i brzo se gužva.

Svila

Ova luksuzna tkanina je poznata po tome što se prilagođava temperaturi. Bilo toplo ili hladno, svila pruža fantastičnu izolaciju. U odjeći od ove tkanine je toplo zimi, a ugodno hladno ljeti. Savršena je za ljetne vrućine: tanka je, lagana, meka i ne potiče znojenje.

Viskoza

Jedno od najpopularnijih sintetičkih vlakana koje nastaje od ostataka celuloznih vlakana i po hemijskom sastavu vrlo je slično pamuku. Upravo je zbog toga viskoza ugodna za nošenje tokom vrućina i hladi tijelo.

Keper

Ako ste zaljubljeni u traper, ali želite nešto laganije, keper je savršen materijal za vas. Ako i tokom vrućina ne želite odustati od nošenja dugih hlača, odaberite modele od kepera jer ćete se u njima osjećati ugodnije, piše “tportal.hr“.

Ovo su tkanine koje ljeti treba izbjegavati:

Akril

Baš kao i najlon, ​​akril nije prirodna tkanina. Iako od njega često izrađuju ljetne haljine i suknje, u njemu nije najugodnije za vrijeme velikih vrućina.

Poliester

Još jedna ljetna tkanina koju treba izbjegavati je poliester. Ova uobičajena tkanina je putna i otporna na gužvanje, ali jako potiče znojenje pa je ljeti treba izbjegavati.

Flis

Flis, ne treba posebno objašnjavati, je vrlo loš izbor za ljetnu odjeću. Budući da se proizvodi od poliestera, ovaj materijal zadržava vlagu i smanjuje prirodnu ventilaciju. Slična pravila vrijede i za odjeću od vinila koja se u posljednje vrijeme vratila na velika vrata na modnu scenu.

Komentari

komentara