Magazin

EGZOTIČNA BILJKA NAPADA SELA: “Pomozite, zarobljeni smo! Jedva izlazimo iz kuća”

Napisao A. K.

U sušno doba vjetar raznosi sjeme ove biljke koja potom posvuda nekontrolisano niče. Riječ je o vrsti biljke koja je u Australiji stigla iz Južne Amerike.

Selo Laceby na sjeveroistoku australske savezne države Victorije doslovce je zarobljeno travom koja se nagomilala oko kuća i zbog koje je zatvorena glavna cesta koja prolazi kroz mjesto. Riječ je o egzotičnoj biljci “Hillmanova panika” koju nazivaju još i “dlakavom panikom” koja je poput vrlo suhe trave, a lagana je pa ju vjetar bez problema raznosi uokolo i nanosi ljudima u dvorišta i oko kuća, prenosi “Net“.

“Ponekad ne možemo otvoriti vrata kuće”

Leanne Gloury iz Lacebyja kazala je za australski “NewsCom” kako gubi bitku s travom koja joj ‘guta’ kuću. Niakvi pokušaji uništavanja ili ukanjana trave zasad se ne pokazuju efikasnima. Ljudima ova čudna biljka seže i do vrata, a gomile “Hillmanove panike” nošene vjetrom postaju sve veće i sve teže.

“Kći i ja doslovce smo morale probijati se kroz travu da bismo došle do kante za smeće. Ponekad ne možemo ni otvoriti vrata i izaći iz kuće, toliko se nagomilala”, kazala je Gloury za “NewsCom”.

“Nikada nije bilo ovako loše”

U sušno doba, koje traje još od početka godine, vjetar raznose sjeme ove biljke koja potom posvuda nekontrolisano niče. Riječ je o vrsti biljke koja je stigla iz Juže Amerike.

“Jednom kad uđe u kuću gotovo je nemoguće usisati je. Ispočetka sam bila očajna, na rubu suza, a sada mi je već svejedno”, kaže očajna domaćica iz Lacebyja.

Slična pojava već je zabilježena 2016. godine, no mnogo manjeg intenziteta.

“Nikada nije bilo ovako loše kao sada”, kažu mještani Lacebyja. “Hillmanova panika” širi se ne samo u saveznoj državi Vicotriji nego i u Novom Južnom Walesu i Južnoj Australiji.

Komentari

komentara