Trudnoća i majčinstvo

Stručnjaci savjetuju – Smiju li se trudnice izlagati suncu?

Napisao admin

Iako je još uvijek nedovoljno studija koje bi dale precizan odgovor da li bi se trudnice trebale izlagati sunčevim zrakama, generalno mišljenje stručnjaka jeste da nema direktne opasnosti za razvoj ploda.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

No, treba imati na umu da je izlaganje UV zracima povezano sa smanjenjem folne kiseline u organizmu, koja je neophodna u ranoj fazi razvoja fetusa – tokom  prvih 8 do 10 nedjelja.

Studija, koju je 2005. objavio britanski Žurnal opstetricije i i ginekologije dokazala je povezanost između izlaganja visokim temperaturama  tokom prvog trimestra i rađanja djece sa nešto nižom tjelesnom masom.

Druga posljedica izlaganja suncu je pregrijavanje organizma. Tokom trudnoće, zbog ubrzanog metabolizma i hormonskih promjena povećana je produkcija toplote, a bebe također proizvode dodatnu toplotu. Kombinacija ovih faktora ima za posljedicu lakše pregrijavanje organizma trudnica. A pregrijavanje dovodi do dehidracije što ugrožava zdravlje trudnice, smanjuje količinu plodove vode, a samim time ugrožava i stanje ploda.

Zbog povećanog nivoa hormona i enzima tirozinaze, povećana je produkcija melanina, koji kod nekih trudnica može da uzrokuje nastanak tamnih nepravilnih fleka na koži lica (chloasma). Ove trudnice su naročiti osjetljive na UV zrake, a prebojenost kože se povlači tek nakon porođaja.

cure.ba

Komentari

komentara