Trudnoća i majčinstvo

Novo istraživanje – Dojenje smanjuje rizik kod majki da postanu gojazne

Napisao admin

Novo istraživanje britanskih naučnika otkrilo je da dojenje smanjuje rizik kod majki da postanu gojazne.


dojenje bebe (foto:cure.ba)

Tačnije, studija u kojoj je učestvovalo 740.000 žena u menopauzi otkrila je da težina žena proporcionalno raste s brojem rođene djece, ali da su s druge strane žene koje su dojile djecu imale manji indeks tjelesne mase (BMI) bez obzira na to koliko su puta rodile.

Svako dojenje u razdoblju od šest mjeseci uticalo je na smanjivanje indeksa tjelesne mase za jedan odsto, pokazala je studija koja je objavljena u stručnom časopisu “International Journal of Obesity”.

“Naše istraživanje pokazuje da samo šest mjeseci dojenja može da smanji rizik od gojaznosti u starosti. Jedan odsto smanjenja indeksa tjelesne mase može se činiti malo, ali to može značiti oko 10.000 manje preranih smrti od bolesti koje su vezane uz gojaznost, poput dijabetesa, srčanih bolesti i nekih tumora”, kaže profesor Dame Valery Berral sa Oksford univerziteta.

Doktorica Christy Bobrov je dodala da već znamo da je dojenje najbolje za dijete, a ova studija pokazuje da je dobro i za majke i da se ta dobrobit osjeća čak 30 godina poslije porođaja.

cure.ba

Komentari

komentara